Περίληψη:
Η πτυχιακή είναι χωρισμένη σε δύο μέρη και σε πέντε κεφάλαια. Το πρώτο μέρος αποτελείται από τα δύο πρώτα κεφάλαια και το δεύτερο μέρος αποτελείται από τα τρία τελευταία. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά και οι παραποτάμιες αναπλάσεις δύο ευρωπαϊκών πόλεων, του Gateshead στη βόρεια Αγγλία, και του Bilbao στη βόρεια Ισπανία. Στόχος και αφετηρία για την αναγέννηση των δύο πόλεων ήταν τα ποτάμια που τις διέσχιζαν.
Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι αναπλάσεις/επεμβάσεις που αξιοποίησαν ή συνδέθηκαν με επιφανειακά ύδατα σε τέσσερις ελληνικές πόλεις με σκοπό την τοπική ανάπτυξη. Ειδικότερα γίνεται αναφορά στα χαρακτηριστικά και το χρονικό των προσπαθειών ανάπλασης σε θέσεις δίπλα ή γύρω από ποτάμια ή λίμνες. Οι περιπτώσεις μελέτης είναι η παραλίμνια περιοχή της λίμνης Παμβώτιδας στα Ιωάννινα, η παραποτάμια περιοχή του ποταμού Ληθαίου στα Τρίκαλα, η παραποτάμια περιοχή του ποταμού Πηνειού στη Λάρισα, και η παραλίμνια περιοχή της λίμνης Ορεστιάδα στην Καστοριά. Στα πλαίσια των σχετικών αναλύσεων αναζητούνται οι επιτυχίες και αποτυχίες των σχετικών εγχειρημάτων καθώς και οι καθοριστικοί παράγοντες.
Στο τρίτο κεφάλαιο επιχειρείται μια διεξοδική παρουσίαση της Άρτας και του ποταμού Αράχθου που τη διασχίζει. Αναλύονται όλοι οι τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας, του περιβάλλοντος, των τεχνικών υποδομών, της διοίκησης κλπ. Μέρος αυτού του κεφαλαίου αποτελεί και η παρουσίαση των χαρακτηριστικών και των προβλημάτων του ποταμού Αράχθου κατά μήκος της διαδρομής του στο Νομό.
Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο Δήμος Αρταίων με ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο που έχει παίξει ο ποταμός Άραχθος στην ιστορία και την εξέλιξη του Δήμου. Επίσης, παρουσιάζονται οι δυνατότητες και οι αδυναμίες της τοπικής κοινωνίας και του τοπικού συστήματος σχεδιασμού καθώς και τα πολεοδομικά προβλήματα που ταλαιπωρούν την πόλη. Στο τέλος του κεφαλαίου γίνεται αναφορά στις παραποτάμιες αναπλάσεις εντός των ορίων του Δήμου.
Στο τελευταίο κεφάλαιο επιχειρείται παράλληλη θεώρηση των εγχειρημάτων ανάπλασης, των επιπτώσεων τους στην τοπική ανάπτυξη και ποιότητα γης, του βαθμού αποδοχής τους από τις τοπικές κοινωνίες, του βαθμού επιτυχίας/ αποτυχίας των υλοποιημένων και υπό δρομολόγηση παρεμβάσεων.
Περιγραφή:
189 σ. : εικ., πίν., διαγρ., χάρτες