Η συμβολή των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στη τοπική ανάπτυξη του Νομού Πρεβέζης

Μεταπτυχιακή Εργασία 6386 209 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η συμβολή των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στη τοπική ανάπτυξη του Νομού Πρεβέζης
Συγγραφέας:
Πουρνάρα, Βασιλική
Επιβλέπων καθηγητής:
Ψαλτόπουλος, Δημήτριος
Περίληψη:
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Υπουργείο Γεωργίας η ελληνική ύπαιθρος έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο περιθώριο, όχι μόνο των οικονομικών και τεχνολογικών, αλλά και γενικότερα των κοινωνικών και πολιτιστικών, με αποτέλεσμα το χάσμα με τα μεγάλα αστικά κέντρα να διευρύνεται διαρκώς οξύνοντας έτσι τις ήδη υπάρχουσες έντονες ανισορροπίες. Σε μια εποχή που ο τοπικός, περιφερειακός και παγκόσμιος ανταγωνισμός γιγαντώνεται, δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγονταν ότι η ανάγκη για χάραξη περιφερειακών αναπτυξιακών πολιτικών έχει γίνει επιτακτική .
Γεγονός είναι ότι το πλαίσιο αυτό έχει υιοθετηθεί σε σημαντικό βαθμό από τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα, αλλά κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της υιοθέτησης διάφορων αναπτυξιακών προγραμμάτων, οπου σύμφωνα με αυτά τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες επενδυτικές προτάσεις κατευθύνονται άμεσα ή έμμεσα στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες ώστε η ελληνική περιφέρεια να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις
Πολλές φορές όμως η αναπτυξιακές δραστηριότητες και τα προγράμματα τα οποία στοχεύουν στην βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής εφημερίας έχουν αντιφατικά αποτελέσματα. Από το 1980 και μετά όπου άρχισαν να εντείνονται τα περιβαντολογικά προβλήματα, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η αλλοίωση του επιπέδου ζωής και της ευημερίας άρχισαν να εντείνονται οι συζητήσεις και οι συγκρουόμενες απόψεις για περαιτέρω ανάπτυξη από τη μια και βιώσιμης ολοκληρωμένης ανάπτυξης από την άλλη αποτελούσαν και αποτελούν σήμερα περισσότερο από ποτέ αντικείμενο διεθνούς πλέον διαπραγμάτευσης. Συνεπώς ο προσδιορισμός της ισορροπίας ανάμεσα στην οικονομική μεγένθυση και στη βιώσιμη ολοκληρωμένη ανάπτυξη αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την προώθηση της ευημερίας μιας περιφέρειας ή ενός κράτους ώστε να υπάρχει μια ισόρροπη ανάπτυξη που θα διασφαλίζει την ποσότητα με την ποιότητα. Έτσι οι αναπτυξιακές πολιτικές πρέπει να αποτελούν μέρος ολοκληρωμένων εθνικών προγραμμάτων που να επικεντρώνονται σε περιφερειακό επίπεδο και να λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προβλήματα της κάθε περιφέρειας.
Ο Νόμος Πρεβέζης που ανήκει στην απομονωμένη και παραμελημένη περιφέρεια της Ηπείρου, δεν έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Η ανάπτυξη του βασίστηκε κυρίως στο πρωτογενή τομέα και τις περισσότερες φορές ήταν ανορθολογική και χωρίς μακροχρόνιο προγραμματισμό.
Στην παρούσα διατριβή αφενός μεν γινεται προσπάθεια ανάλυσης και εκτίμησης των οικονομικών, κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή του Νομού Πρεβέζης και αφετέρου δε επιδιώκει την παρουσίαση των επιπτώσεων της επενδυτικής δραστηριότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Νομό στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου 1892/90
Επιμέρους στόχοι της μελέτης είναι:

 Η ταξινόμηση του Νομού Πρεβέζης σε ένα αντιπροσωπευτικό σχήμα κλάδων οικονομικής δραστηριότητας και η γενικότερη εξέταση της οικονομικής διάρθρωσής του

 Η κατασκευή ενός περιφερειακού υποδείγματος Εισροών –Εκροών για τη λεπτομερή ανάλυση των διακλαδικών σχέσεων, μέσω της καταγραφής των συναλλαγών μεταξύ των ενδογενών παραγωγικών κλάδων του συστήματος, αλλά και των συναλλαγών με τους πρωτογενείς πόρους από τη μια και τις τελικές χρήσεις από την άλλη.


 Με την εκτίμηση των πολλαπλασιαστών γινεται προσπάθεια να εντοπισθούν οι κλάδοι εκείνοι του οικονομικού συστήματος του Νομού Πρεβέζης που έχουν τις ισχυρότερες πολλαπλασιαστικές διασυνδέσεις και επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Δηλαδή οι κλάδοι εκείνοι που μια πολιτική ενίσχυσης και επέκτασης τους θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας, προκαλώντας μια μεγαλύτερη βελτίωση από την αρχική, στο παραγόμενο συνολικό ακαθάριστο προϊόν, στην απασχόληση και στο εισόδημα των νοικοκυριών.

Το αναλυτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται στην μελέτη για την επίτευξη των στόχων της είναι η μέθοδος της ανάλυσης Εισροών –Εκροών.
Για τους σκοπούς αυτής της εργασίας στην πρώτη ενότητα προβαίνουμε σε μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τη συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2005
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Επιχειρηματικότητα
Οικονομία
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Λοιπά Θέματα:
Επιχειρήσεις, Μικρομεσαίες - Ελλάδα - Πρέβεζα (Νομός)
Τοπική ανάπτυξη - Ελλάδα - Πρέβεζα (Νομός)
Κοινοτική ανάπτυξη - Ελλάδα - Πρέβεζα (Νομός)
Περιγραφή:
140 σ. : πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

POYRNARA+V.-OOO-2005.pdf

75 MB