Περίληψη:
Σκοπός: Η εξέταση της επίδρασης του κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου στις διατροφικές συνήθειες των εφήβων.
Μεθοδολογία: Τα άτομα της μελέτης ήταν έφηβοι ηλικίας 12-17 ετών που επιλέχθηκαν από σχολεία της περιοχής Βύρωνας της Αθήνας. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν 95%. Στα υποκείμενα δόθηκε ένα ημιποσοτικό ερωτηματολόγιο να συμπληρωθεί, κατόπιν σχετικής εκπαίδευσης, προκειμένου να αποτιμηθούν οι διατροφικές συνήθειες, ενώ η εκτίμηση του κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου βασίστηκε στο επάγγελμα των γονέων του παιδιών.
Αποτελέσματα: Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι διατροφικές συνήθειες, όπως η κατανάλωση χάμπουργκερ, πίτσας, σνακ, αρτοσκευασμάτων, οσπρίων, σοκολα-τούχου γάλακτος παρουσιάζει στατιστικά σημαντική διαφορά (P<0.05) μεταξύ των ομάδων του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου στα αγόρια. Για τα κορίτσια διατροφικές συνήθειες, όπως η κατανάλωση πρωινού, ο αριθμός των γευμάτων και σνακ, η κατανάλωση λευκού ψωμιού, αναψυκτικών, το είδος γάλατος παρουσίασαν στατιστικά σημαντική διαφορά (P<0.05) μεταξύ των ομάδων του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου. Ταυτόχρονα φάνηκε ότι οι διατροφικές συνήθειες διαφέρουν ανάμεσα στα 2 φύλα.
Συμπέρασμα: Το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο επηρεάζει κάποιες διατροφικές συνήθειες, περισσότερες όμως μελέτες απαιτούνται, κυρίως προοπτικού χαρακτήρα, προκειμένου να δούμε το μέγεθος αυτής της επίδρασης, καθώς στη διατροφή των εφήβων συμμετέχει ένα σύνολο παραγόντων που την επηρεάζουν τόσο μεμονωμένα όσο και σε μεταξύ τους συνδυασμό.