Περίληψη:
Η ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου αποτελεί χρόνια πάθηση του γαστρεντερικού συστήματος που περιλαμβάνει την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο Crohn και προκαλείται εξαιτίας διαφόρων παραγόντων.
Η μαστίχα Χίου αποτελεί ρητινώδη έκκριση του μαστιχόδενδρου στην οποία έχουν ανιχνευθεί τερπένια και απλές φαινόλες, συστατικά με σειρά ευεργετικών ιδιοτήτων.
Σκοπό της παρούσας πτυχιακής εργασίας αποτέλεσε η μελέτη της αντιφλεγμονώδους δράσης διαφόρων κλασμάτων μαστίχας Χίου σε ζωικό μοντέλο χημικής κολίτιδας και η διευκρίνηση του πιο δραστικού από αυτά.
50 επίμυες Wistar χωρίστηκαν τυχαία σε 10 ομάδες: (Α) ομάδα ελέγχου, (Β) μοντέλο χημικής κολίτιδας επαγόμενης με TNBS (ΜΧΚ), (Γ) ΜΧΚ στο οποίο χορηγήθηκε 100mg/Kg ΣΒ σκόνης μαστίχας/ινουλίνης (6:4), (Δ) ΜΧΚ στο οποίο χορηγήθηκε 40mg/Kg ΣΒ ινουλίνης, (Ε) ΜΧΚ στο οποίο χορηγήθηκε 24mg/Kg ΣΒ όξινου κλάσματος μαστίχας, (Στ) ΜΧΚ στο οποίο χορηγήθηκε 48mg/Kg ΣΒ όξινου κλάσματος μαστίχας, (Ζ) ΜΧΚ στο οποίο χορηγήθηκε 24mg/Kg ΣΒ ουδέτερου κλάσματος μαστίχας, (Η) ΜΧΚ στο οποίο χορηγήθηκε 48mg/Kg ΣΒ ουδέτερου κλάσματος μαστίχας, (Θ) ΜΧΚ στο οποίο χορηγήθηκε 7mg/Kg ΣΒ ολεανολικού οξέος και (Ι) ΜΧΚ στο οποίο χορηγήθηκε 14mg/Kg ΣΒ ολεανολικού οξέος Το πείραμα διήρκησε 5 ημέρες. Προσδιορίστηκαν τα επίπεδα TNF-α και ICAM-1 στο εντερικό ιστό και στον ορό των πειραματόζωων. Τόσο για τον TNF-α (ιστοί) όσο και για το ICAM-1 (ιστοί και οροί) διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική μείωση των επιπέδων τους υπό την επίδραση της μαστίχας, του όξινου και ουδέτερου κλάσματος και του ολεανολικού οξέος (p<0.05).
Η δράση της μαστίχας φάνηκε να οφείλεται σε συνέργεια των επιμέρους κλασμάτων για την περίπτωση του ICAM-1, ενώ για τον TNF-α δεν παρατηρείται αντίστοιχη συμπεριφορά.
Περιγραφή:
70 σ. : εικ., πίν., διαγρ., σχ.