Η ιστορική αναδρομή της περιοχής της Θεσσαλίας και η αλλαγή του πολιτισμικού της τοπίου από το 1800 έως και σήμερα: παράδειγμα η πόλη των Τρικάλων

Πτυχιακή Εργασία 4755 506 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ιστορική αναδρομή της περιοχής της Θεσσαλίας και η αλλαγή του πολιτισμικού της τοπίου από το 1800 έως και σήμερα: παράδειγμα η πόλη των Τρικάλων
Συγγραφέας:
Μούτου, Μαρία
Επιβλέπων καθηγητής:
Κρητικός, Γεώργιος
Περίληψη:
Η συνολική παρουσία του σύγχρονου ελλαδικού χώρου είναι αποτέλεσμα των ιστορικών γεγονότων και των διαφορετικών πολιτισμικών επιρροών. Η εικόνα αυτή είναι δυνατή στο να ωθήσει κάποιον ερευνητή να μελετήσει τις παραμέτρους αυτής της παρουσίας και να ανακαλύψει την αλληλουχία του παρελθόντος με το παρόν.
Η παρούσα έρευνα εστιάζει στο χώρο της Θεσσαλικής γης αναζητώντας τη διαφοροποίηση της μέσα στο χρόνο αναφερόμενη ως επί τω πλείστον στην πόλη των Τρικάλων. Πιο συγκεκριμένα ασχολείται με τη βαθιά ιστορία της πόλης αυτής και τις επιδράσεις που υπέστη από άλλους πολιτισμούς. Αναφέρει την επιρροή που συντέλεσε το πέρασμα των Τούρκων, αφήνοντας στην περιοχή μνήμες και κατάλοιπα που διαμόρφωσαν τη σημερινή εικόνα. Επιπλέον, εμφανίζει μία ιστορική αναδρομή από το 1800 έως και σήμερα αναφέροντας την αλλαγή του πολιτισμικού τοπίου, την παραμονή των μνημείων και της νοοτροπίας. Το ιστορικό αυτό πλαίσιο διαχωρίζεται σε χαρακτηριστικές περιόδους, από τις οποίες παρέμειναν συγκεκριμένα αλλά διαφορετικά στοιχεία που συμβάλουν στην εικόνα του σήμερα.
Τα παραπάνω επαληθεύονται μέσα από την δειγματοληπτική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια ερωτηματολογίων. Σκοπός τους ήταν να παρουσιάσουν την προσωπική γνώμη, των ατόμων των οποίων η καταγωγή είναι τα Τρίκαλα, σχετικά με τα χαρακτηριστικά που προσδίδουν την πολιτισμική διαφοροποίηση της πόλης τους.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2013-03-27
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ιστορία (Γενικά)
Πολιτισμός και πολιτισμικές διαδικασίας (κοινωνική αλλαγή, δομισμός, διάχυση)
Λοιπά Θέματα:
Θεσσαλία - Ιστορία
Τρίκαλα - Πολιτισμός
Τρίκαλα - Ιστορία - 1800-
Πολιτιστικό τοπίο - Ελλάδα - Τρίκαλα (Νομός) - Τρίκάλα
Περιγραφή:
110 σ. : εικ., πίν., διαγρ., χάρτες, σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0