Περίληψη:
Στόχος: Η ανεύρεση διατροφικών προτύπων στο δείγμα των συμμετεχόντων της μελέτης ΑΤΤΙΚΗ. Πιο αναλυτικά, θέλουμε να δούμε αν οι διατροφικές συνήθειες των ατόμων επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τον κίνδυνο για εμφάνιση υπέρτασης και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Σχεδιασμός: Χρησιμοποιείται η ανάλυση σε κύριες συνιστώσες, με κριτήριο το ποσοστό συνολικής διακύμανσης που ερμηνεύουν οι συνιστώσες. Το SPSS χρησιμοποιήθηκε για να εκτελέσει την παραγοντική ανάλυση. Αφού, εντοπιστούν τα διατροφικά πρότυπα, πραγματοποιείται λογαριθμική παλινδρόμηση για να διαπιστωθεί αν τα συγκεκριμένα διαιτητικά μοντέλα επηρεάζουν την εμφάνιση ή όχι σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και υπέρτασης.
Δείγμα της μελέτης: Το δείγμα της μελέτης περιλαμβάνει 3042 άτομα. Εξ αυτών 1514 είναι άνδρες (48%) και οι 1528 γυναίκες (52%) άνω των 18 ετών. Υπήρχε ερωτηματολόγιο που περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με κοινωνικό – δημογραφικούς παράγοντες, ιατρικό ιστορικό σχετικά με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ψυχολογικά χαρακτηριστικά, όπως επίσης και συνήθειες του τρόπου ζωής των συμμετεχόντων, όπως οι διατροφικές συνήθειες.
Αποτελέσματα: Εντοπίστηκαν 8 διατροφικά πρότυπα, καθένα από τα οποία είχε τα εξής χαρακτηριστικά: 1) φρούτα και λαχανικά, 2) πατάτες και κόκκινο κρέας, 3) δημητριακά και γλυκά, 4) γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, 5) όσπρια, 6) πουλερικά, 7) ψάρια και 8) ξηροί καρποί. Επίσης, υπάρχει τάση για θετική συσχέτιση της υψηλής κατανάλωσης οσπρίων με την εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης (p-value=0,065). Ακόμη, υπάρχει τάση για αρνητική συσχέτιση της υψηλής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών με την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (p-value=0,098). Η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών παρουσιάζει τάση για θετική συσχέτιση με την ύπαρξη σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (p-value= 0,085). Τέλος, η υψηλή κατανάλωση δημητριακών και γλυκών έχει αρνητική συσχέτιση με την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (p-value<0,001).
Συμπεράσματα: Τα άτομα που εμφάνισαν θετική συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης οσπρίων και εμφάνισης αρτηριακής υπέρτασης μπορεί να την είχαν πριν αλλάξουν κάποιες διατροφικές τους συνήθειες. Η εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε άτομα που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά συμβαδίζει με τα όσα γνωρίζουμε για τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά. Επίσης, παρατηρείται αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες, αφού καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες χωρίς να παρουσιάζουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.