Περίληψη:
Η απώλεια βάρους είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους καταπολέμησης ή και πρόληψης των δεικτών του μεταβολικού συνδρόμου. Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, πλεονεκτούν έναντι άλλων, κυρίως στα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ενώ δίαιτες υψηλής πρωτεΐνης φαίνεται να βελτιώνουν σημαντικά τα επίπεδα LDL-χοληστερόλης. Ομοίως, η πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων πιθανότατα βελτιώνει σημαντικά το λιπιδαιμικό προφίλ.
Έχοντας τα παραπάνω κατά νου, σχεδιάστηκε δίαιτα χαμηλή ως μέτρια σε υδατάνθρακες, υψηλή σε πρωτεΐνες, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη και εξετάστηκε η επίδραση που μπορεί να έχει παράλληλα με την απώλεια βάρους, στο λιπιδαιμικό αλλά και γλυκαιμικό προφίλ, υγιών παχύσαρκων εθελοντών.
Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 7 άντρες και 1 γυναίκα, με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη (4,6), ύψους 175 cm (2,3), και ΒΜΙ=35,57 (1,75) Kgr/m2. Η παρέμβαση δίηρκησε 162 εβδομάδες και επιτεύχθηκε μέσος όρος απώλειας βάρους 9,98% (0,37). Εκτιμήθηκε η μείωση του βάρους, η περιφέρειας μέσης, ο βασικός μεταβολισμός καθώς και η ολική- HDL-και LDL-χοληστερόλη, η γλυκόζη και τα τριγλυκερίδια.
Βρέθηκε μείωση της περιφέρειας μέσης (ποσοστό μείωσης 6,4%), του σωματικού βάρους (9.98%), της λιπώδης μάζας (8,6%), αλλά και του Βασικού Μεταβολισμού (6,7%). Το σημαντικό εύρημα της παρούσας μελέτης ήταν η στατιστικά σημαντική μείωση των επιπέδων γλυκόζης κατά 5,6% (p=0,028) και η τάση μείωσης (18%) των τριγλυκεριδίων (p=0,079). Η LDL-χοληστερόλη δε φάνηκε να αυξάνεται ενώ τόσο η ολική, όσο και η HDL-χοληστερόλη παρέμειναν αμετάβλητες. Πιθανότατα ο μικρός αριθμός του δείγματος να οφείλεται για την μη-παρατηρούμενη αύξηση της HDL-χοληστερόλης.