Περίληψη:
Τις τελευταίες δυο δεκαετίες ένας μεγάλος αριθμός επιδημιολογικών ερευνών, κυρίως προοπτικές και ασθενών-μαρτύρων, έχουν πραγματοποιηθεί προκειμένου να ερευνηθεί ο ρόλος της διατροφής, στον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου. Σε πολλές από αυτές έχει φανεί ότι οι διατροφικές συνήθειες και μάλιστα συγκεκριμένα συστατικά της δίαιτας, εμπλέκονται στην ανάπτυξη καρκίνου.
Οι μεγάλες διακυμάνσεις στα ποσοστά καρκίνου στις διάφορες χώρες και οι αλλαγές στα ποσοστά αυτά σε άτομα που μεταναστεύουν, δείχνουν ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες και γενικότερα ο τρόπος ζωής, έχουν μεγάλη μερίδα ευθύνης για τις συνηθέστερες νεοπλασίες των Δυτικών ανεπτυγμένων χωρών.
Υπολογίζεται ότι για το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου ευθύνονται περιβαλλοντικοί παράγοντες. Στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η διατροφή, το ποσοστό της οποίας ανέρχεται στο 35%. Εκτός από τη διατροφή, στους παράγοντες αυτούς ανήκουν: το κάπνισμα, λοιμώση αίτια, η έκθεση στον ήλιο, η ακτινοβολία, η ρύπανση του περιβάλλοντος, το επάγγελμα, τα φάρμακα, τα βιομηχανικά προϊόντα, όπως απορρυπαντικά και είδη καλωπισμού, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το άγχος, η σεξουαλική συμπεριφορά κ.α.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες συνηθέστερες νεοπλασίες είναι του στομάχου, του οισοφάγου και του ήπατος, οι οποίοι και σχετίζονται με υποσιτισμό, ενώ αντίθετα καρκίνοι όπως του παχέος εντέρου, του μαστού, του ενδομητρίου, των ωοθηκών και του προστάτη εμφανίζονται πολύ συχνά στις αναπτυγμένες χώρες και σχετίζονται με αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη.
Η διατροφή μπορεί να επηρεάζει την εμφάνιση καρκίνου είτε προκαλώντας την έναρξη της καρκινογένεσης, είτε προωθώντας την περαιτέρω ανάπτυξη των όγκων, είτε αντίθετα δρώντας προστατευτικά ενάντια στην έναρξη και την εξέλιξη της καρκινογένεσης.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα, έχει βρεθεί ότι η δίαιτα παίζει μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου μεταξύ των οποίων του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, του στομάχου, του προστάτη, του μαστού. Αντιθέτως, κακοήθειες όπως λευχαιμία, όγκο στον εγκέφαλο, καρκίνος του δέρματος και του πνεύμονα επηρεάζονται λιγότερο από την προσλαμβανόμενη δίαιτα και περισσότερο από άλλους παράγοντες, γεγονός που μπορεί πιθανόν να αντικατοπτρίζει την ανάγκη πραγματοποίησης περισσότερων ερευνών.
Η παρούσα πτυχιακή εργασία κύριο σκοπό έχει να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου στις αναπτυγμένες χώρες. Εκτός από τους διατροφικούς, γίνεται και αναφορά σε άλλους παράγοντες που εμπλέκονται στην αιτιολογία της καρκινογένεσης.
Το πρώτο μέρος της εργασίας αυτής, έχει αφιερωθεί στη μελέτη της σχέσης της προσλαμβανόμενης διατροφής και των περιβαλλοντικών παραγόντων με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μέσα από στοιχεία επιδημιολογικών ερευνών, κυρίως της τελευταίας δεκαετίας.
Στο δεύτερο μέρος περιγράφονται διατροφικά πρότυπα χωρών και γίνεται συσχετισμός των προτύπων αυτών με την εμφάνιση καρκίνου.
Στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται τα γενικά συμπεράσματα.