Διατροφικές συνήθειες καταναλωτών και προτιμήσεις αγοράς: ανάλυση και αξιολόγηση αποτελεσμάτων δημοσκόπησης

Πτυχιακή Εργασία 4202 831 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διατροφικές συνήθειες καταναλωτών και προτιμήσεις αγοράς: ανάλυση και αξιολόγηση αποτελεσμάτων δημοσκόπησης
Συγγραφέας:
Ζέρβας, Δημήτρης
Επιβλέπων καθηγητής:
Μπόσκου, Γεώργιος
Περίληψη:
Η μελέτη των διαιτητικών επιλογών του καταναλωτή, καθώς και των αντιλήψεων και στάσεών του αναφορικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, αποτελεί μείζονα συνιστώσα της ανάλυσης της καταναλωτικής συμπεριφοράς.
Η παρούσα εργασία επιχειρεί να καταγράψει και να αξιολογήσει τις διαιτητικές συνήθειες δείγματος του Ελληνικού καταναλωτικού κοινού, σε επίπεδο νοικοκυριού. Παράλληλα, αποσκοπεί στην καταγραφή των γνώσεων, αντιλήψεων και στάσεων των καταναλωτών σχετικά με την υγιεινή διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε με τη μέθοδο της τηλεφωνικής συνέντευξης σε τυχαίο δείγμα 1.200 νοικοκυριών, από διάφορα αστικά κέντρα της Ελλάδας, βάσει ερωτηματολογίου.
Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν οτι οι διαιτητικές συνήθειες που ακολουθούνται σε πολλά νοικοκυριά του δείγματος αποκλίνουν από το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής. Συγχρόνως, παρουσιάζεται έλλειμμα πληροφόρησης στη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ισορροπημένη διατροφή. Οι τροφογενείς κίνδυνοι συγκεντρώνουν υψηλό ποσοστό των ανησυχιών των καταναλωτών σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα. Το ενδιαφέρον του καταναλωτή για την προμήθεια ασφαλών τροφίμων ενδεχομένως επηρεάζει και την επιλογή του καταστήματος από το οποίο θα προμηθευτεί τα τρόφιμα, θέτοντας ώς βασικότερα κριτήρια επιλογής την ποιότητα και την εμπιστοσύνη. Η επιλογή αυτή επηρεάζεται όμως και από τα υποκειμενικά κριτήρια, με τα οποία αρκετοί καταναλωτές φάνηκε να αντιλαμβάνονται και να αξιολογούν τόσο τις δυνητικές πηγές τροφογενών κινδύνων, όσο και τα μέτρα προστασίας από αυτούς.
Από τα ευρήματα της παρούσας ερευνητικής μελέτης, διαφαίνεται η αναγκαιότητα για κάλυψη του κενού πληροφόρησης αναφορικά με την ασφάλεια των τροφίμων, καθώς και για τροποποίηση των διαιτητικών συνηθειών του μέσου καταναλωτή.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2007-10-15
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Κοινωνικές επιστήμες (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Καταναλωτική συμπεριφορά
Διατροφικές συνήθειες
Τροφή - Μέτρα ασφαλείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καταναλωτές, διατροφικές συνήθειες
Περιγραφή:
69 σ. : πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, Ptychiaki44.pdf