Περίληψη:
Βασικός στόχος της συγκεκριμένης μελέτης είναι να εξετάσει αν οι δύο παραπάνω προσεγγίσεις (παρέμβαση μέσω ατομικών συναντήσεων και μέσω τηλεφώνου) μπορούν να ενισχύσουν την συμμόρφωση ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα στην τήρηση Μεσογειακής δίαιτας. Βασικός στόχος της μελέτης είναι επίσης να εξετάσει αν η τήρηση Μεσογειακής δίαιτας μπορεί να μειώσει σημεία και συμπτώματα της ΡΑ. Η παραπάνω υπόθεση στηρίζεται αφενός σε μελέτες ασθενών- μαρτύρων που έχουν δείξει πως υψηλή κατανάλωση τροφίμων που κατέχουν κεντρική θέση στην Μεσογειακή δίαιτα (ελαιόλαδο, ψάρια, βρασμένα λαχανικά), σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης ΡΑ και αφετέρου σε μελέτες επιπολασμού στις οποίες καταγράφεται χαμηλότερος επιπολασμός της νόσου στις Μεσογειακές χώρες, γεγονός που έχει αποδοθεί μεταξύ άλλων και σε διατροφικούς παράγοντες.
Στην μελέτη που διήρκησε 6 μήνες συμμετείχαν 14 ασθενείς με ΡΑ, οι οποίοι κατανεμήθηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: την ομάδα παρέμβασης μέσω ατομικών συναντήσεων (n=5), την ομάδα παρέμβασης μέσω τηλεφώνου (n=5) και την ομάδα ελέγχου (n=4).
Στο τέλος της μελέτης οι παρεμβάσεις ενίσχυσαν την συμμόρφωση στην τήρηση της Μεσογειακής δίαιτας: τόσο οι εθελοντές της ομάδας ατομικών συναντήσεων, όσο και αυτοί της ομάδας τηλεφώνου αύξησαν την επίδοση (score) στον Μεσογειακό δείκτη διατροφής και τροποποίησαν την πρόσληψη τροφίμων ή ομάδων τροφίμων σύμφωνα με τους στόχους της παρέμβασης.
Η μελέτη δεν έδειξε την αποτελεσματικότητα της Μεσογειακής δίαιτας στα σημεία και συμπτώματα της ΡΑ, ούτε την ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας στους ασθενείς των πειραματικών ομάδωv