Σύγκριση της επίδρασης φόρτισης γλυκόζης 75g σε δείκτες οξειδωτικού στρες νορμοβαρών και παχύσαρκων, φαινομενικά υγιών, εθελοντών (ερευνητική)

Πτυχιακή Εργασία 30760 107 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκριση της επίδρασης φόρτισης γλυκόζης 75g σε δείκτες οξειδωτικού στρες νορμοβαρών και παχύσαρκων, φαινομενικά υγιών, εθελοντών (ερευνητική)
Συγγραφέας:
Κουτσογούλα, Χριστίνα, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Νομικός, Τζώρτζης
Περίληψη:
Εισαγωγή: Με την πάροδο των χρόνων και την εξέλιξη της επιστήμης, όλο ένα και πληθαίνουν τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία συσχετίζουν σημαντικά την μεταγευματική υπεργλυκαιμία και υπερλιπιδαιμία με το οξειδωτικό στρες αλλά και την ανάπτυξη ποικίλων νοσημάτων, τα οποία προκαλούν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του πληθυσμού. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι και η συσχέτιση αυτών με την παχυσαρκία αλλά και η σύνδεση αυτής με το οξειδωτικό στρες. Συνεπώς είναι λογικό και επόμενο να πυροδοτείται η απορία πως η κατανάλωση γλυκόζης επηρεάζει το οξειδωτικό στρες και την απόκριση των αντιοξειδωτικών μηχανισμών, όταν αυτή προσλαμβάνεται σε διαφορετικές συγκεντρώσεις και τι διαφορετική επίδραση έχει στους παχύσαρκους από τους νορμοβαρείς ανθρώπους;

Σκοπός: Η παρούσα κλινική μελέτη έχει σκοπό να ερευνήσει πως οι διαφορετικές φορτίσεις γλυκόζης (75, 100, 150γρ.) επηρεάζουν την αντιοξειδωτική απόκριση του οργανισμού, όπως αυτή εκτιμήθηκε με την αντίσταση του ορού στην οξείδωση από CuSO4, σε νορμοβαρείς υγιείς εθελοντές καθώς και να συγκρίνει πως μια συγκεκριμένη φόρτιση γλυκόζης (75γρ.) θα επιδράσει στους δείκτες οξειδωτικού στρες μεταξύ παχύσαρκων και νορμοβαρών εθελοντών.

Μεθοδολογία: Εθελοντές υγιείς υποβλήθηκαν σε δοκιμασία ανοχής γλυκόζης με τρεις διαφορετικές φορτίσεις γλυκόζης 75, 100 και 150γρ. Στην συνέχεια παχύσαρκοι εθελοντές υποβλήθηκαν σε δοκιμασία ανοχής γλυκόζης μόνο 75γρ. Ακολούθησαν αιμοληψίες σε 8 διαφορετικές χρονικές στιγμές (0, 15, 30, 60, 90, 180 και 240 min) μετά τη λήψη γλυκόζης. Για την εκτίμηση της αντίστασης του ορού στην οξείδωση από Cu2+ προσδιορίστηκε η καμπύλη παραγωγή των προϊόντων λιπιδικής υπεροξείδωσης με μέτρηση της απορρόφησης στα 234 nm για 3,5h και υπολογίστηκαν οι δείκτες lagtime και η διαφορά της μέγιστης και αρχικής απορρόφησης της καμπύλης.

Αποτελέσματα: Βρέθηκε δοσοεξαρτώμενη σχέση γλυκόζης, ινσουλίνης και τριγλυκεριδίων μετά από τις αυξανόμενες φορτίσεις γλυκόζης στους υγιείς εθελοντές. Η μεταγευματική υπεργλυκαιμία και υπερινσουλιναιμία βρέθηκε να είναι μεγαλύτερη στους παχύσαρκους έναντι των νορμοβαρών εθελοντών. Δεν βρέθηκε διαφοροποίηση των μεταβλητών οξείδωσης ορού τόσο στο χρόνο όσο και μεταξύ των παρεμβάσεων αλλά και μεταξύ νορμοβαρών και παχυσάρκων εθελοντών. Μετά από ανάλυση συσχετίσεων των προ-φορτίσεων επιπέδων των μετρούμενων μεταβλητών βρέθηκε θετική συσχέτιση μεταξύ του lagtime και της συγκέντρωσης των πρωτεϊνικών καρβονυλίων και της διαφοράς απορρόφησης με την συγκέντρωση χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και LDL-C.

Συμπεράσματα: Οι παχύσαρκοι εθελοντές εμφανίζουν μεγαλύτερα επίπεδα υπεργλυκαιμίας, υπερινσουλιναιμίας και υπερτριγλυκεριδαιμίας ωστόσο αυτό δεν διαφοροποιεί την απόκριση του lagtime μετά την φόρτιση γλυκόζης. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στο ότι οι παχύσαρκοι εθελοντές, οι οποίοι βρίσκονται ακόμα στην αρχή της νόσου και είναι ακόμα φαινομενικά υγιείς, διατηρούν ακόμα την δυνατότητα να καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες με τους ήδη υπάρχοντες μηχανισμούς τους. Η θετική συσχέτιση μεταξύ lagtime και πρωτεϊνικών καρβονυλίων υποδεικνύει ότι σε υγιείς ακόμα πληθυσμούς το αυξημένο οξειδωτικό στρες μπορεί να επάγει την ενίσχυση ενδογενών αντιοξειδωτικών μηχανισμών.

Λέξεις κλειδιά: Μεταγευματικός δυσμεταβολισμός, υπεργλυκαιμία, οξειδωτικό στρες, αντίσταση ορού στην οξείδωση, φόρτιση γλυκόζης.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2025-07-22
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Διατροφικές έρευνες
Παχυσαρκία - Υγιειονολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
μεταγευματικός δυσμεταβολισμός, οξειδωτικό στρες, αντίσταση ορού στην οξείδωση, υπεργλυκαιμία, φόρτιση γλυκόζης
Περιγραφή:
91 σ.,εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

CHRISTINAKOUTSOGOULA.pdf

2 MB