Περίληψη:
Σκοπός: Ο χυμός μωβ σταφυλιών αποτελεί ένα φυσικό προϊόν πλούσιο σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι βιοδραστικά μόρια που περιέχονται σε φυτικά τρόφιμα και έχουν ποικίλες θετικές επιδράσεις στον άνθρωπο. Μία από τις πιθανές επιδράσεις των πολυφαινολών είναι η εργογόνος δράση τους, καθώς φαίνεται να περιορίζουν το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και να βελτιώνουν την ενδοθηλιακή λειτουργία, παράγοντες που σχετίζονται με την καθυστέρηση της μυϊκής κόπωσης και τη βελτίωση της απόδοσης. Παρόλα αυτά, η επίδρασή τους στην αθλητική απόδοση δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί πλήρως. Η παρούσα μελέτη εξέτασε αν η οξεία κατανάλωση χυμού μωβ σταφυλιών μπορεί να επηρεάσει την αερόβια απόδοση σε δοκιμή μέχρι εξάντλησης στο κυκλοεργόμετρο, τα επίπεδα γαλακτικού οξέος, τους δείκτες οξειδωτικού στρες στο αίμα και τη συνεισφορά των ενεργειακών υποστρωμάτων κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Μεθοδολογία: Εννιά υγιείς, μη καπνίστριες, γυναίκες αθλήτριες καλαθοσφαίρισης (ηλικία: 27,1 ± 4,83 έτη, ΔΜΣ: 23,05 ± 2,43 kg/m2, ποσοστό σωματικού λίπους: 27,02 ± 5,73 %, VO2max: 46,4 ± 4,42 ml/kg/min), που προπονούνταν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, συμμετείχαν σε μία διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με placebo μελέτη. Κάθε συμμετέχουσα εκτέλεσε δύο φορές μια δοκιμασία άσκησης μέχρι εξάντλησης σε κυκλοεργόμετρο στο 70% της μέγιστης ισχύος της, με τυχαία σειρά λήψης είτε χυμού μωβ σταφυλιών σε ποσότητα 10 mL/κιλό σωματικού βάρους (σ.β.) (περιεκτικότητας 1,5 mg/ml πολυφαινολών), είτε ροφήματος placebo, σε κατάσταση νηστείας. Μία ώρα μετά την κατανάλωση του ροφήματος, ξεκινούσε η δοκιμασία απόδοσης. Αιματολογικά δείγματα συλλέχθηκαν κατά την άφιξη, μία ώρα μετά την κατανάλωση του ροφήματος, είκοσι και εξήντα λεπτά μετά το τέλος της άσκησης, ενώ τα επίπεδα γαλακτικού μετρήθηκαν πριν και μετά την άσκηση.
Αποτελέσματα: Δεν εμφανίστηκε κάποια στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο συνθηκών στο χρόνο μέχρι εξάντλησης (Χρόνος μέχρι εξάντλησης GJ: 1353 ± 808 δευτ., PL: 1560 ± 744 δευτ., p = 0,136), στα επίπεδα γαλακτικού οξέος πριν και μετά την άσκηση (Επίπεδα γαλακτικού οξέος πριν την άσκηση GJ: 2,7 ± 0,89 mmol/L, PL: 3,4 ± 1,07 mmol/L, p = 0,23, επίπεδα γαλακτικού οξέος μετά την άσκηση GJ: 8,1 ± 3,86 mmol/L , PL: 7,4 ± 3,22 mmol/L, p = 0,623) και ούτε στους δείκτες οξειδωτικού στρες (p > 0,05). Τέλος, καμία στατιστικά σημαντική διαφορά δεν φάνηκε και στην ποσοστιαία συνεισφορά των ενεργειακών υποστρωμάτων κατά τη διενέργεια της δοκιμής μέχρι εξάντλησης (p > 0,05).
Συμπεράσματα: Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης δείχνουν ότι η οξεία κατανάλωση χυμού μωβ σταφυλιών πλούσιου σε πολυφαινόλες δεν είχε σημαντική επίδραση στην αθλητική απόδοση, ούτε στα επίπεδα γαλακτικού οξέος, στους δείκτες οξειδωτικού στρες και στη διαφοροποίηση της συμμετοχής των ενεργειακών υποστρωμάτων κατά τη διάρκεια της άσκησης.