Επίδραση της κατανάλωσης χυμού από σταφύλι σε δείκτες οξειδωτικού στρες αθλητριών καλαθοσφαίρισης

Πτυχιακή Εργασία 30392 5 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση της κατανάλωσης χυμού από σταφύλι σε δείκτες οξειδωτικού στρες αθλητριών καλαθοσφαίρισης
Συγγραφέας:
Κόγια, Σοφία, Αθανάσιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Αρναούτης, Ιωάννης
Περίληψη:
Σκοπός: Η παρούσα πτυχιακή μελέτη διερευνά την επίδραση της κατανάλωσης χυμού από κόκκινο σταφύλι σε δείκτες οξειδωτικού στρες αθλητριών καλαθοσφαίρισης. Ο σκοπός της μελέτης ήταν να αξιολογηθεί εάν η κατανάλωση χυμού σταφυλιού, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε πολυφαινόλες, είναι ικανός να συμβάλλει στην μείωση του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από την έντονη σωματική δραστηριότητα.

Μεθοδολογία: 8 υγιείς γυναίκες αθλητριες καλαθοσφαίρισης (ηλικία:27,3±5,1 έτη, BMI: 22,9±2,5 Kg/M^2, ποσοστό μυϊκής μάζας 71,8±5,4%, VO2max: 46,5±4,7 ml O2/kg/min) συμμετείχαν σε μια διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με placebo μελέτη. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη συμμετοχή σε αυτή τη μελέτη περιλάμβαναν: να είναι μη καπνίστριες, τακτικά προπονούμενες (3 φορές την εβδομάδα) και απουσία χρήσης διατροφικών συμπληρωμάτων ή ύπαρξης κάποιας χρόνιας νόσου που χρήζει την λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Όλες οι εθελόντριες ολοκλήρωσαν δύο φορές με τυχαιοποιημένη σειρά, μια δοκιμασία άσκησης μέχρι εξάντλησης σε κυκλοεργόμετρο στο 75% της μέγιστης ισχύος τους. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν χυμό κόκκινου σταφυλιού (10ml/kg ΣΒ περιεκτικότητας 1,5 mg/ml πολυφαινολών) είτε ρόφημα placebo [με γεύση σταφύλι και ποσότητα μαλτοδεξτρίνης (100% Υδατανθρακες Μαλτοξεξτρίνης, My protein) τέτοια ώστε, η ποσότητα υδατανθράκων που περιέχει ο χυμό μωβ σταφυλιών και το ρόφημα placebo να είναι η ίδια], το πρωί, σε κατάσταση νηστείας. Μετά από μία (1) ώρα ανάπαυσης ακολούθησε η δοκιμασία απόδοσης. Τα δείγματα αίματος συλλέχθηκαν κατά την άφιξη των συμμετεχόντων, 1 ώρα μετά της λήψη του χυμού, 20 λεπτά μετά την δοκιμασία στο κυκλοεργόμετρο και 1 ώρα μετά την δοκιμασία. Σημειώθηκαν οι τιμές του οξειδωτικού στρες στις τέσσερις χρονικές στιγμές των αιμοληψιών μετά την κατανάλωση χυμού σταφυλιού και placebo και συγκρίθηκαν μεταξύ τους.

Αποτελέσματα: Οι τιμές των TBARs εκφραζόμενες ως μέση τιμή με την αντίστοιχη τυπική απόκλιση για τις 2 ομάδες, στις τέσσερις φάσεις αιμοληψίας ήταν οι εξής: GJ group: baseline: 0,989 ± 0,220 μM, 1 hour post: 0,986 ± 0,123 μM, post exercise: 0,958 ± 0,162 μM, 1 hour post exercise: 1,019± 0,213 μM. PL group: baseline: 1,086 ± 0,208 μM, 1 hour post: 1,117 ± 0,386 μM, post exercise: 0,976 ± 0,218 μM, 1 hour post exercise: 1,007±0,257 μM. Η στατιστική ανάλυση (Two-Way Repeated Measures ANOVA και Tests of Within-Subjects Effects) των τιμών TBARs μεταξύ των ομάδων GJ και PL αλλά και συγκριτικά με την πάροδο του χρόνου, δεν έδειξε να υπάρχει κάποια στατιστική σημαντικότητα (p>0,05).

Συμπεράσματα: Με βάση τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική επίδραση της κατανάλωσης χυμού από κόκκινο σταφύλι στις τιμές οξειδωτικού στρες στις αθλήτριες καλαθοσφαίρισης που εκτέλεσαν την δοκιμασία.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2025-03-24
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Αθλητές - Διατροφή
Λέξεις-κλειδιά:
πολυφαινόλες, καλαθοσφαίριση, χυμός σταφυλιού, οξειδωτικό στρες
Περιγραφή:
63 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

SOFIAKOGIA.pdf

2 MB