Συγκριτική Μελέτη της Χορήγησης Vegan μπιφτεκιού έναντι συμβατικού μπιφτεκιού σε καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου φαινομενικά υγειών εθελοντών

Πτυχιακή Εργασία 30204 8 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Συγκριτική Μελέτη της Χορήγησης Vegan μπιφτεκιού έναντι συμβατικού μπιφτεκιού σε καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου φαινομενικά υγειών εθελοντών
Συγγραφέας:
Μικελλίδη, Αναστασία, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Νομικός, Τζώρτζης
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση στη συνολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος στα ανεπτυγμένα κράτη, η οποία έχει συσχετιστεί θετικά τόσο με τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων μεταξύ των οποίων και με την καρδιαγγειακή και ολική θνησιμότητα. Παγκόσμιες συστάσεις συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Τα τελευταία χρόνια τα φυτικά ανάλογα κρέατος γίνονται όλο και πιο δημοφιλή παγκοσμίως και η ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης για το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνεται διαρκώς, δεδομένου ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός vegans και χορτοφάγων, αλλά και άτομα που ελαχιστοποιούν συγκεκριμένα την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της υπεροχής της κατανάλωσης ενός καινοτόμου προϊόντος μπιφτεκιού υψηλής διατροφικής αξίας, ανεπτυγμένου μέσω υποκατάστασης των ζωικών πρωτεϊνών και λιπιδίων με φυτικές πρωτεΐνες και καλύτερης ποιότητας λιπαρές ύλες με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών χωρίς υποβάθμιση της υφής και της γεύσης του (vegan burger, VB), σε σύγκριση με την κατανάλωση συμβατικού προϊόντος μπιφτεκιού (CB), σε καρδιομεταβολικούς δείκτες φαινομενικά υγιών εθελοντών/ριών

Υλικό-Μεθοδολογία: Δεκαοκτώ ενήλικες (50% άνδρες, μέση ηλικία: 43±6 έτη, μέσος δείκτης μάζας σώματος: 28,2±4,2 kg/m2) με συνήθη κατανάλωση κόκκινου κρέατος ≥3 μερίδες/εβδομάδα τυχαιοποιήθηκαν να καταναλώνουν 2 μερίδες/εβδομάδα είτε CB είτε VB (μέγεθος μερίδας: 120 g μαγειρεμένο) για 4 εβδομάδες, με περίοδο κάθαρσης 2 εβδομάδων μεταξύ των παρεμβάσεων. Τα επίπεδα γλυκόζης, ινσουλίνης, ινσουλινοαντίστασης (HOMA-IR), το λιπιδικό προφίλ, τα ηπατικά ένζυμα, ουρία, αλβουμίνη, ουρικού οξέος (UA), φυλλικό οξύ, CPK, LDH και δείκτες φλεγμονής IL-6 και CRP αξιολογήθηκαν σε δείγματα αίματος νηστείας πριν και μετά την κάθε παρέμβαση.

Αποτελέσματα: Παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης στην ομάδα του VB [Αρχή παρέμβασης (88,17 ± 7,25), τέλος παρέμβασης (90,89 ± 7,42) mg/dl, p = 0.026], και τάση μείωσης των επιπέδων Ινσουλίνης [Αρχή παρέμβασης (11,44 ± 6,89), τέλος παρέμβασης (9,92 ± 4,94) mg/dl, p = 0,057]. Στην ομάδα συμβατικού μπιφτεκιού παρατηρήθηκε τάση αύξησης της ολικής χοληστερόλης [Αρχή παρέμβασης (167,8 ± 20,8), τέλος παρέμβασης (179 ± 29,3) mg/dl, p = 0,064]. Καμία διαφοροποίηση δεν παρατηρήθηκε στα επίπεδα LDL-C, χοληστερόλης HDL-C, TG, και ApoB. Στατιστικά σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στα επίπεδα ApoA-1 [Αρχή παρέμβασης (95,4 ± 52,8), τέλος παρέμβασης (123,9 ± 83,2) mg/dl, p = 0,05]. Στατιστικά σημαντική αύξηση της γ-GT παρατηρήθηκε στην ομάδα του συμβατικού μπιφτεκιού [Αρχή παρέμβασης (15,71 ± 6,05), τέλος παρέμβασης (18,67 ± 8,93) mg/dl, p = 0,038].

Συμπεράσματα: Η αντικατάσταση 2 μερίδων/εβδομάδα κόκκινου κρέατος με vegan ανάλογο οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ApoA-1, και συγκράτηση των επιπέδων γ-GT. Οι δύο αυτοί δείκτες εμφανίζουν άμεση σχέση με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και η βελτίωση τους μέσω της κατανάλωσης VB μπορεί να υποδηλώνει πιθανές καρδιοπροστατευτικές δράσεις που θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω.

Χρηματοδότηση: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», Δράση «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», κωδικός έργου: Τ2EDK-02830.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2025-03-18
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Καρδιαγγειακό σύστημα-Ασθένειες-Διαιτολογικές απόψεις
Κρέας - Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
καρδιαγγειακή νόσος, φυτικά ανάλογα κρέατος
Περιγραφή:
95 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AnastasiaMikellidi_.pdf

6 MB