Περίληψη:
Σκοπός: Η διερεύνηση της επίδρασης της ενεργειακής πρόσληψης και των μακροθρεπτικών συστατικών στην υπέρταση σύμφωνα με τη μελέτη ΑΤΤΙΚΗ. Υλικό/Μέθοδοι: Η μελέτη ΑΤΤΙΚΗ πρόκειται για μια επιδημιολογική μελέτη που ξεκίνησε το 2002 με 3042 άνδρες και γυναίκες (>18 ετών) χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, που ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Ακολούθησαν τρεις επανέλεγχοι, όπου στον τελευταίο, το 2022, καταγράφηκαν 314 νέα περιστατικά υπέρτασης. Η υπέρταση ορίστηκε σύμφωνα με τα WHO-ICD-10 κριτήρια. Πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση για να διερευνηθεί η σχέση ανάμεσα σε κάθε μακροθρεπτικό συστατικό, την ενεργειακή πρόσληψη και την υπέρταση, συμπεριλαμβάνοντας και το βαθμό προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή (MedDietScore). Αποτελέσματα: Η 20ετής επίπτωση υπέρτασης ήταν 22,2%. Οι συμμετέχοντες που κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων εμφάνισαν υπέρταση ήταν κυρίως άνδρες, μέση ηλικία 47 έτη, με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, με υπερβαρότητα και αυξημένη περιφέρεια μέσης. Η υπέρταση συσχετίσθηκε στατιστικά σημαντικά με την παρουσία κεντρικής παχυσαρκίας (p<0,001), διαβήτη (p<0,001), υπερχοληστερολαιμίας (p<0,001), αλλά και με υψηλότερους δείκτες λιπιδαιμικού προφίλ και φλεγμονής (εντός φυσιολογικών ορίων όμως) συγκριτικά με τα άτομα χωρίς υπέρταση. Δε βρέθηκε κάποια στατιστικά σημαντική σχέση ανάμεσα στα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και κορεσμένα λιπαρά οξέα), την ενεργειακή πρόσληψη και την υπέρταση. Ο βαθμός προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή επηρέασε σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης, με τους μη υπερτασικούς να καταγράφουν οριακά υψηλότερες βαθμολογίες στο MedDietScore (p<0,001) και να δηλώνουν συνεχή προσκόλληση κατά τη διάρκεια των χρόνων. Συμπέρασμα: Η υπέρταση αποτελεί μια τεράστια πρόκληση και στον ελληνικό πληθυσμό. Η διατροφή ως βασικός πυλώνας, θα πρέπει να προσεγγισθεί ως ένα ενιαίο σύνολο και όχι μεμονωμένα. Παρόλα αυτά, κρίνονται απαραίτητες νέες μελέτες που θα αναδείξουν την αξία υιοθέτησης διατροφικών προτύπων για εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση.
Λέξεις-κλειδιά:
υπέρταση, Μεσογειακή διατροφή, μακροθρεπτικά συστατικά, ενεργειακή πρόσληψη