Περίληψη:
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η εκπόνηση ενός ερωτηματολογίου με σκοπό την εκτίμηση της προτίμησης για τη γλυκιά γεύση στον ελληνικό πληθυσμό, σε συνάρτηση με μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου. Η μελέτη διαρθρώνεται σε έξι κεφάλαια.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανατομία και τη φυσιολογία της γλώσσας, ως όργανο ανίχνευσης των γεύσεων μέσα από τους γευστικούς κάλυκες. Επιπροσθέτως, προσδιορίστηκε η γλυκιά γεύση και συσχετίστηκε η επιθυμία για κατανάλωση γλυκών με την παχυσαρκία.
Στη συνέχεια, αναλύθηκαν οι μεταβολικοί παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και το σάκχαρο του αίματος. Έγινε αναφορά και στα εργαλεία εκτίμησης της τάσης προς την γλυκιά γεύση. Στο πλαίσιο της μεθοδολογίας της έρευνας, εξετάστηκαν τα εργαλεία μελέτης και οι τρόποι διεξαγωγής της έρευνας. Τέλος, καταγράφηκαν τα αποτελέσματα όπως αυτά προέκυψαν από συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, του οποίου οι απαντήσεις μελετήθηκαν και σχολιάστηκαν. Τέλος, η εργασία ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των τελικών αποτελεσμάτων, τα οποία προέκυψαν από το σύνολο της μελέτης
Λέξεις-κλειδιά:
παχυσαρκία, μεταβολικά σύνδρομα, 5 γεύσεις, Γλυκιά γεύση