Πρωτότυπος Τίτλος:
Διατροφικά πρότυπα πρωινού γεύματος και μεταβολική υγεία: Δεδομένα από τη μελέτη Feel4Diabetes
Συγγραφέας:
Ρομπόρα, Κωνσταντίνα, Ιωάννης
Επιβλέπων καθηγητής:
Μανιός, Ιωάννης
Περίληψη:
Εισαγωγή και σκοπός: Αρκετά δεδομένα στη βιβλιογραφία συνδέουν την κατανάλωση πρωινού γεύματος με την μεταβολική υγεία. Σκοπό αυτής της εργασίας αποτελεί η διερεύνηση διατροφικών προτύπων που αφορούν το πρωινό γεύμα και η συσχέτιση αυτών με τη μεταβολική υγεία.
Υλικό και Μέθοδος: 2704 άτομα (35% άνδρες), μέσης ηλικίας 41.7 ± 7.4 έτη, τα οποία αποτέλεσαν μέρος του πληθυσμού τη μελέτης Feel4Diabetes αξιολογήθηκαν ως προς ανθρωπομετρικά, κλινικά-βιοχημικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά. Η διαιτητική πρόσληψη εκτιμήθηκε μέσω ημιποσοτικού ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων. Μέσω λογιστικής παλινδρόμησης διερευνήθηκαν οι συσχετίσεις ανάμεσα στη συχνότητα κατανάλωσης των τροφίμων που καταναλώνονταν στο πρωινό γεύμα και την
εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου και των επιμέρους παραμέτρων του ξεχωριστά. Η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση και το BMI χρησιμοποιήθηκαν ως πιθανοί συγχυτικοί παράγοντες.
Αποτελέσματα: Αν και κάποιες συσχετίσεις εμφανίστηκαν μεταξύ των επιμέρους ομάδων τροφίμων και των συνιστωσών του μεταβολικού συνδρόμου, δεν φάνηκε να υπάρχει ένα ξεκάθαρο διαιτητικό πρότυπο πρωινού γεύματος που να επιδρά σημαντικά στα χαρακτηριστικά της μεταβολικής υγείας που μελετήθηκαν.
Συμπέρασμα: Η παρούσα μελέτη δεν ανέδειξε κάποια σαφή επίδραση της ποιότητας του πρωινού γεύματος σε καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, ωστόσο απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την περαιτέρω διερεύνηση αυτών των συσχετίσεων
Ημερομηνία κατάθεσης:
2025-03-05
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Διατροφικές έρευνες
Πρωϊνό - Υγιειονολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
πρωινό, μεταβολική υγεία, συχνότητα πρωινού, ποιότητα πρωινού
Περιγραφή:
94 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:

Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0