Δημιουργία και Πρόληψη Αποβλήτων Τροφίμων στον τομέα της εστίασης: Μελέτη περίπτωσης στον Δήμο Αθηναίων

Μεταπτυχιακή Εργασία 29912 49 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Δημιουργία και Πρόληψη Αποβλήτων Τροφίμων στον τομέα της εστίασης: Μελέτη περίπτωσης στον Δήμο Αθηναίων
Συγγραφέας:
Ισπύρογλου, Ασπασία, Πρόδρομος
Επιβλέπων καθηγητής:
Λαζαρίδη, Αικατερίνη-Κωνσταντία
Περίληψη:
Τα απόβλητα τροφίμων αποτελούν ένα ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα, το οποίο είναι πολυδιάστατο και η αντιμετώπιση του απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, το 30% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων χάνεται ή πετιέται κατά τα διάφορα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων. Παράλληλα, 1 στους 9 ανθρώπους στον κόσμο ζει υπό το καθεστώς πείνας. Το στάδιο της κατανάλωσης και ειδικότερα ο τομέας της εστίασης είναι ένας πολύπλοκος τομέας και χρίζει ιδιαίτερης προσοχής, διότι κατατάσσεται τρίτος ως προς την ποσότητα αποβλήτων τροφίμων που παράγει. Στην παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε συλλογή πρωτογενών δεδομένων μέσω της χρήσης ερωτηματολογίου, σχετικά με τα απόβλητα τροφίμων που παράγονται από επιχειρήσεις της εστίασης στον Δήμο Αθηναίων. Από την έρευνα συλλέχθηκαν συνολικά 20 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια από επιχειρήσεις του κλάδου. Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας βρέθηκε ότι κατά μέσο όρο για όλες τις επιχειρήσεις παράγονται ημερησίως 32,1 kg αποβλήτων τροφίμων και η κατά κεφαλήν δημιουργία αποβλήτων τροφίμων υπολογίστηκε ότι είναι 237 gr/ημέρα/ πελάτη. Παράλληλα, το ποσοστό συνεισφοράς των πελατών στη συνολική ποσότητα αποβλήτων τροφίμων (απόβλητα πιάτων) ανέρχεται στο 80%, ενώ οι φάσεις της προετοιμασίας, του σερβιρίσματος και της αποθήκευσης συμβάλλουν κατά 17%, 2% και 1% αντίστοιχα. Το 60% των επιχειρήσεων του δείγματος δεν πραγματοποιεί χωριστή διαλογή των αποβλήτων τροφίμων (βιοαποβλήτων), ενώ το 70% δηλώνει ότι δεν παρέχεται από τον δήμο καφέ κάδος για τη συλλογή τους. Ακόμα, καμία επιχείρηση δεν παρακολουθεί ή καταγράφει τις ποσότητες αποβλήτων τροφίμων που παράγει. Σχετικά με τις πολιτικές διαχείρισης, το 90% των επιχειρήσεων εφαρμόζει στρατηγικές μείωσης των αποβλήτων τροφίμων, με βασικότερο κίνητρο τη μείωση του κόστους παρασκευής των γευμάτων. Οι κυριότερες αιτίες σπατάλης τροφίμων από την κουζίνα προέρχονται από την προσφορά μεγάλων μερίδων, ενώ για τα απόβλητα πιάτων στις υπερβολικές παραγγελίες. Συμπερασματικά, από την παρούσα έρευνα επισημαίνεται η αναγκαιότητα παρέμβασης της πολιτείας για τη θέσπιση βασικών μέτρων πρόληψης δημιουργίας των αποβλήτων τροφίμων στο τομέα της εστίασης, μέσω δράσεων εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών του κλάδου και των πολιτών. Επιπλέον, η παρακολούθηση και η καταγραφή των αποβλήτων είναι απαραίτητες, ώστε τα μέτρα που θα εφαρμοστούν να είναι περισσότερο αποτελεσματικά.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2025-03-05
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Στερεά Τροφικά Απόβλητα
Λέξεις-κλειδιά:
Απόβλητα τροφίμων, Απόβλητα Πιάτων, Επιχειρήσεις Εστίασης, Ερωτηματολόγια, Τομέας Εστίασης
Περιγραφή:
103 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AspasiaIspyroglou.pdf

5 MB