Διερεύνηση διατροφικών αναγκών σε μικροθρεπτικά συστατικά και ενυδάτωση σε αθλητές υπεραποστάσεων

Μεταπτυχιακή Εργασία 29909 60 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση διατροφικών αναγκών σε μικροθρεπτικά συστατικά και ενυδάτωση σε αθλητές υπεραποστάσεων
Συγγραφέας:
Κεβόπουλος, Δημήτριος-Παναγιώτης, Τηλέμαχος
Επιβλέπων καθηγητής:
Τσίγκος, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Οι διατροφικές απαιτήσεις, η ενυδάτωση και οι προπονητικές παρεμβάσεις για αγώνες υπερμαραθωνίων, όπως το Σπάρταθλον, έχουν αποτελέσει αντικείμενο σημαντικού ερευνητικού ενδιαφέροντος και ενώ υπάρχει σημαντικός όγκος βιβλιογραφίας σχετικά με τη διατροφή και τον προπονητικό σχεδιασμό για τα αθλήματα αντοχής, οι ειδικές μελέτες σχετικά με τις διατροφικές απαιτήσεις αγώνων υπερ-αντοχής, είναι αρκετά περιορισμένες.
Σκοπός: Να καταγραφούν οι διατροφικές συνήθειες, η ενυδάτωση και η προπονητική κατάσταση των αθλητών που συμμετείχαν στον αγώνα Σπάρταθλον και να αναλυθεί η σύσταση της δίαιτας τους ως προς τα μικροθρεπτικά συστατικά. Μεθοδολογία: 125 αθλητές/τριες που συμμετείχαν στον αγώνα Σπάρταθλον τον Σεπτέμβρη του 2022 συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο που αφορούσε τις διατροφικές τους συνήθειες (μικροθρεπτικά συστατικά και ενυδάτωση) και την προπονητική τους κατάσταση (τελευταία εβδομάδα πριν τον αγώνα).
Αποτελέσματα: Η κατανομή των μικροθρεπτικών συστατικών υποδηλώνει πως ενεργειακά η σύσταση της δίαιτας των αθλητών βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών (βιταμίνες). Όσον αφορά την ενυδάτωση των αθλητών, η πλειοψηφία βρίσκεται σε καλό βαθμό ενυδάτωσης πριν τον αγώνα, ενώ δίνει μεγάλη έμφαση στην ενυδάτωση κατά τη διάρκεια του αγώνα. Όσον αφορά τη φυσική δραστηριότητα των αθλητών, η πλειοψηφία κάνει κάποιου είδους προπόνηση (έντονης, μέτριας ή χαμηλής έντασης).
Συμπεράσματα: Οι διατροφικές συνήθειες των αθλητών που συμμετέχουν στο Σπάρταθλον βασίζονται σε επιλογές ομάδων τροφίμων που από την βιβλιογραφία χαρακτηρίζονται ως “υγιεινές”. Η παρούσα μελέτη αποτελεί την πρώτη προσπάθεια να καταγράψει τις διατροφικές συνήθειες, την ενυδάτωση, καθώς και την προπονητική κατάστασή τους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον σχεδιασμό διαιτολογίων και προπονητικών προγραμμάτων των αθλητών υπερ-αντοχής που να αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικό τρόπο τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που παρουσιάζουν αυτό το είδος των αγώνων.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2025-03-04
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Αθλητές - Διατροφή
Λέξεις-κλειδιά:
Σπάρταθλον, υπερμαραθώνιος, μικροθρεπτικά συστατικά, ενυδάτωση, φυσική δραστηριότητα
Περιγραφή:
82 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0