Περίληψη:
Σκοπός: Οι πολυφαινόλες των φυτικών τροφίμων έχουν προταθεί ως πιθανά εργογόνα
συστατικά, λόγω της ικανότητάς τους να μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, δύο
βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη μυϊκή κόπωση και την καθυστερημένη
αποκατάσταση. Ωστόσο, η επίδρασή τους στην αθλητική απόδοση παραμένει ασαφής. Η
παρούσα μελέτη διερεύνησε την επίδραση της οξείας κατανάλωσης χυμού μωβ σταφυλιών στα
επίπεδα γαλακτικού οξέος και στον χρόνο εξάντλησης σε άσκηση μέχρι κόπωσης.
Μεθοδολογία: 8 υγιείς, μη καπνίστριες, γυναίκες αθλήτριες καλαθοσφαίρισης, που κάνουν
προπόνηση καλαθοσφαίρισης τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα (ηλικία: 27.25 ± 5.45 έτη,
ΔΜΣ: 22.98 ± 2.51 kg/m², % λίπους: 25.3 ± 5.3 %, VO₂max: 46.2 ± 5.1 ml/kg/min) συμμετείχαν σε
μια διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με σκεύασμα placebo μελέτη. Όλες οι εθελόντριες ολοκλήρωσαν
δύο φορές με τυχαιοποιημένη σειρά, μια δοκιμασία άσκησης μέχρι εξάντλησης σε
κυκλοεργόμετρο στο 75% της μέγιστης ισχύος τους. Οι εθελόντριες κατανάλωσαν είτε χυμό μωβ
σταφυλιών ο οποίος περιείχε 1,5 mg/ml πολυφαινόλες, είτε ρόφημα placebo, το πρωί, σε
κατάσταση νηστείας. Μετά από 1 ώρα ανάπαυσης ακολούθησε η δοκιμασία απόδοσης. Τα
δείγματα αίματος συλλέχθηκαν κατά την άφιξη των εθελοντριών και 1 ώρα μετά την
κατανάλωση του αντίστοιχου ροφήματος. Το δείγμα γαλακτικού οξέους συλλέχθηκε πριν την
έναρξη της δοκιμασίας και μετά το πέρας αυτής. Αξιολογήθηκε ο χρόνος εξάντλησης και τα
επίπεδα γαλακτικού οξέος πριν και μετά την άσκηση. Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε
με paired t-tests για να συγκριθούν οι τιμές μεταξύ των δύο συνθηκών.
Αποτελέσματα: Δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο συνθηκών
ούτε στον χρόνο εξάντλησης (GJ: 23.86 ± 13.14 min, PL: 24.85 ± 11.69 min, p = 0.477), ούτε στα
επίπεδα γαλακτικού μετά την άσκηση (GJ: 7.86 ± 4.44 mmol/L, PL: 7.56 ± 3.90 mmol/L, p = 0.687).
Συμπεράσματα: Με βάση τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, δεν φαίνεται να υπάρχει
σημαντική επίδραση της οξείας κατανάλωσης συμπληρώματος πολυφαινολών στο χρόνο
εξάντλησης και στις τιμές γαλακτικού οξέος.