Περίληψη:
Εισαγωγή: Η σωματική δραστηριότητα, ιδίως οι έκκεντρες μυϊκές συσπάσεις υψηλής έντασης, προκαλούν ασκησιογενή μυϊκή βλάβη (ΑΜΒ). Η διάσπαση των μυϊκών ινών και οι επακόλουθες φλεγμονώδεις αντιδράσεις που προέρχονται από την ΑΜΒ επηρεάζουν την απόδοση κατά την άσκηση. Ορισμένες πολυφαινόλες, έχει αποδειχθεί ότι έχουν κυρίως αντιοξειδωτικές αλλά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτή η επίδραση τους θα μπορούσε να βελτιώσει την ΑΜΒ και την απόδοση κατά την άσκηση. Ο κύριος στόχος αυτής της συστηματικής ανασκόπησης ήταν η κριτική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της συμπληρωματικής χορήγησης πολυφαινολών όπως η κουρκουμίνη, οι ανθοκυανιδίνες του Tart Cherry Juice και του ροδιού, οι φλαβανόλες του κακάο, και οι κατεχίνες του τσαγιού στην ΑΜΒ και στους φλεγμονώδεις και οξειδωτικούς δείκτες σε έναν κατα βάση σωματικά ενεργό πληθυσμό.
Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε δομημένη αναζήτηση σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές στη βάση δεδομένων Medline (PubMed). Η αναζήτηση περιελάμβανε πρωτότυπα άρθρα με τυχαιοποιημένο ελεγχόμενο διασταυρούμενο ή παράλληλο σχεδιασμό στα οποία η πρόσληψη κουρκουμίνης που χορηγήθηκε πριν ή/και μετά την άσκηση συγκρίθηκε με μια πανομοιότυπη κατάσταση εικονικού φαρμάκου. Δεν εφαρμόστηκαν φίλτρα ως προς το είδος της σωματικής άσκησης που πραγματοποιήθηκε, το φύλο ή την ηλικία των συμμετεχόντων. Από τα 1919 άρθρα που εντοπίστηκαν κατά την αναζήτηση, 46 πληρούσαν τα καθορισμένα κριτήρια και συμπεριλήφθηκαν στην παρούσα συστηματική ανασκόπηση.
Συμπέρασμα: Η αποτελεσματικότητα της δράσης των φαινολών έναντι της ΑΜΒ εξαρτάται, από το είδος της φαινολικές ένωσης, το δοσολογικό σχήμα της, και την πηγή των φαινολών. Από το σύνολο των μελετών φαίνεται ότι η κουρκουμίνη και οι ανθοκυανιδίδες του Tart Cherry Juice μπορούν να αναστείλουν σε έναν βαθμό, τα κλινικά συμπτώματα της ασκησιογενούς μυϊκής βλάβης. Η κουρκουμίνη το επιτυγχάνει αυτό μέσω αναστολής της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες. Όσον αφορά τα υπόλοιπα εκχυλίσματα φαινολών, οι μελέτες είναι περιορισμένες και δεν μπορούν ακόμη να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα τους, έναντι της ασκησιογενούς μυϊκής βλάβης.
Λέξεις-κλειδιά:
αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, πολυφαινόλες, κουρκουμίνη, ασκησιογενής μυϊκή βλάβη, αντιοξειδωτική δράση