Η επίδραση μιας δόσης συμπυκνωμένου χυμού παντζαριού στη δραστικότητα αντιοξειδωτικών ενζύμων, καλά προπονημένων ανδρών κολυμβητών πριν και μετά από μια επαναλαμβανόμενη μέγιστη προσπάθεια

Πτυχιακή Εργασία 29769 6 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση μιας δόσης συμπυκνωμένου χυμού παντζαριού στη δραστικότητα αντιοξειδωτικών ενζύμων, καλά προπονημένων ανδρών κολυμβητών πριν και μετά από μια επαναλαμβανόμενη μέγιστη προσπάθεια
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση μιας δόσης συμπυκνωμένου χυμού παντζαριού στη δραστικότητα αντιοξειδωτικών ενζύμων, καλά προπονημένων ανδρών κολυμβητών πριν και μετά από μια επαναλαμβανόμενη μέγιστη προσπάθεια.
Συγγραφέας:
Μπάρλα, Αγγελική Μαρία, Φώτιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Νομικός, Τζώρτζης
Περίληψη:
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να ερευνηθεί η επίδραση της οξείας χορήγησης
συμπυκνωμένου χυμού παντζαριού στη δραστικότητα αντιοξειδωτικών ενζύμων, ανδρών
κολυμβητών υψηλού επιπέδου, πριν και μετά από μια επαναλαμβανόμενη μέγιστη
προσπάθεια 200 μέτρων ελεύθερης κολύμβησης.
Μεθοδολογία: 12 κολυμβητές με διακρίσεις σε Πανελλήνια και Διεθνή Πρωταθλήματα
συμμετείχαν στη μελέτη με τυχαιοποιημένη και αντισταθμιστική σειρά. Η μελέτη ήταν μία
διπλά τυφλή, διασταυρούμενη μελέτη στην οποία χορηγήθηκαν 140 ml συμπυκνωμένου
χυμού παντζαριού (Beet it Sport®) ή ένα προσαρμοσμένο εικονικό φάρμακο με παρόμοια
οργανοληπτικά χαρακτηριστικά με το χυμό παντζαριού (εικονικό σκεύασμα, PL) δύο ώρες
πριν από την πρώτη δοκιμή ελεύθερης κολύμβησης 200 μέτρων. Μετά από 60 λεπτά
παθητικής αποθεραπείας, ακολούθησε δεύτερη Χρονομετρημένη Δοκιμασία (ΤΤ) στα 200μ
ελεύθερο. Συλλέχθηκαν δείγματα αίματος κατά την άφιξη των αθλητών και μετά το τέλος
κάθε 200m ελεύθερου TT. Μετρήθηκε η δραστικότητας της GPx, οι ποσοστιαίες τιμές
δραστικότητας της GPx, ο Δείκτης Αντιλαμβανόμενης Κόπωσης (Κλίμακα Borg) μετά από
κάθε δοκιμασία 200 μέτρων, οι συγκεντρώσεις γαλακτικού πριν και μετά από κάθε
δοκιμασία και οι χρόνοι πραγματοποίησης των δύο δοκιμασιών.
Αποτελέσματα: Δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική επίδραση της παρέμβασης στα
επίπεδα δραστικότητας της GPx [p=0,599 (PL) Vs p=0,239(BR)]. Υπήρξε θετική συσχέτιση των
ποσοστιαίων μεταβολών της GPx με τις ποσοστιαίες μεταβολές στα επίπεδα των νιτρικών
(ΝΟ) μόνο υστέρα από χορήγηση χυμού παντζαριού [(2η
χ.σ.→ p=0,051, R=0,551), (3η
χ.σ.→
p=0,038, R=0,580)(BR) VS [ (2η
χ.σ.→ p= 0,384, R= 0,292), (3η
χ.σ.→ p= 0,179, R= 0,179)(PL)].
Σημαντική συσχέτιση βρέθηκε επίσης μεταξύ των ποσοστιαίων μεταβολών της GPx και της
μεταβολή του γαλακτικού οξέος υστέρα από χορήγηση χυμού παντζαριού [(2η
χ.σ.→
p=0,016, R=0,700), (3η
χ.σ.→ p=0,028, R=0,659)(BR)]. Τέλος δεν παρατηρήθηκε κάποια
σημαντική επίδραση του ποσοστού της μεταβολής της GPx στην αντιλαμβανόμενη κόπωση,
όσο και στα κολυμβητικά χαρακτηριστικά των αθλητών.
Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι η οξεία χορήγηση
συμπληρώματος παντζαροζυμού σε υψηλού επιπέδου κολυμβητές, που εκτέλεσαν δύο
μέγιστες δοκιμασίες 200 μέτρων, δεν είχε κάποια σημαντική επίδραση στη δραστικότητα
αντιοξειδωτικών ενζύμων.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-11-07
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Αντιοξειδωτικά - Υγιειονολογικές απόψεις
Κολύμβηση - Διαιτολογικές απόψεις
Αθλητές - Διατροφή
Λέξεις-κλειδιά:
οξειδωτικό στρες, Κολύμβηση, Παντζαροχυμός, υπεροξειδάση της γλουταθειόνης
Περιγραφή:
72 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ANGELIKI__MARIABARLA.pdf

1 MB