Γεωγραφικοί Προσδιοριστές της Αστικής Επέκτασης στην Ελλάδα

Πτυχιακή Εργασία 29627 8 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Γεωγραφικοί Προσδιοριστές της Αστικής Επέκτασης στην Ελλάδα
Συγγραφέας:
Κουμπέτσος, Φοίβος, Αλέξανδρος
Επιβλέπων καθηγητής:
Φάκα, Αντιγόνη
Περίληψη:
Η παρούσα πτυχιακή μελέτη έχει ως αντικείμενο έρευνας της μελέτη των γεωγραφικών προσδιοριστών για το φαινόμενο της αστικής επέκτασης στον ελλαδικό χώρο. Για τη διεξαγωγή της έρευνας επιλέγονται συγκεκριμένες περιοχές κατά μήκους της χώρας, ως περιοχές μελέτης. Οι περιοχές είναι η Θεσσαλονίκη, οι δήμοι Σερρών-Ηρακλείας, ο δήμος Καλαμάτας και ο δήμος Χανιών, ενώ επίσης και τα νησιά της Νάξου και της Μυκόνου.
Για την μελέτη των περιοχών γίνεται η χρήση μεθόδων Τηλεπισκπόπισης, Συστημάτων Γεωγραφικών Προσδιοριστών και Χωρικής Ανάλυσης. Για την παραγωγή δεδομένων σχετικά με την έκταση του αστικού ιστού γίνεται χρήση μεθόδων τηλεπισκόπισης μέσω του ελεύθερου λογισμικού Google Earth Engine, το οποίο καθιστά δυνατή την παραγωγή της αστικής έκτασης ανά περιοχή με σημαντικά ποσοστά ακρίβειας για το χρονικό διάστημα από το 1991 μέχρι και το 2021 με δεδομένα ανά 10 έτη. Έπειτα, γίνεται η χρήση προγραμμάτων Συστημάτων Γεωγραφικών Προσδιοριστών για την περαιτέρω επεξεργασία του αστικού ιστού και την παραγωγή των γεωγραφικών προσδιοριστών. Τέλος, οι γεωγραφικοί προσδιοριστές εισάγονται σε σύστημα Χωρικής Ανάλυσης για την ερμηνεία της συσχέτισης του φαινομένου σύμφωνα με τους προσδιοριστές, μέσω της εφαρμογής πολυκριτηριακής ανάλυσης, συγκεκριμένα της λογιστικής Παλινδρόμησης. Το σύστημα μέσω του οποίου εφαρμόζεται η λογιστική παλινδρόμηση είναι το Stata, ώστε να μελετηθεί η σχέση μεταξύ γεωγραφικών προσδιοριστών και με την αστική επέκταση, παράγοντας παράλληλα αποτελέσματα για την πρόβλεψη αστικής επέκτασης μελλοντικά για κάθε περιοχή μελέτης, αλλά και μίας επαληθευτικής διαδικασίας με εφαρμογή της ίδιας μεθόδου για τους ίδιους προσδιοριστές και περιοχές για το έτος 2011, ώστε να παρατηρηθούν ομοιότητες και διαφορές με τον αστικό ιστό για το 2021.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας γίνεται ανάλυση των αποτελεσμάτων. Γίνεται σύγκριση μεταξύ αποτελεσμάτων για τους προσδιοριστές στο σύνολο των περιοχών μελέτης, και σύγκριση του ρυθμού μεταβολής της αστικής επέκτασης σε βάθος χρόνου ανά περιοχή ώστε να μελετηθεί το κατά πόσο πιθανή είναι η εκδήλωση του φαινομένου της αστικής επέκτασης. Επιπλέον, γίνεται παρατήρηση των γεωγραφικών προσδιοριστών στον χώρο της κάθε περιοχής μελέτης, με σκοπό την παρατήρηση μοτίβων, ώστε να προκύψουν πορίσματα σχετικά με τον λόγο που οι μεταβλητές είναι επιδραστικές στις περιοχές μελέτης και σε ποια σημεία παρατηρείται η μεταβολή.
Στα αποτελέσματα, οι σημαντικότεροι γεωγραφικοί προσδιοριστές είναι η απόσταση από τον πυκνό αστικό ιστό και η κάλυψη γης, ενώ ακολουθεί το οδικό δίκτυο. Ωστόσο, τόσο σε βάθος χρόνου, όσο και ανά περιοχή τα αποτελέσματα διαφέρουν. Συνήθως, σημασία έχει η πυκνότητα των μεταβλητών στον χώρο, όσο υψηλότερη, τόσο πιθανότερη είναι και η αστική επέκταση. Οι προβλέψεις αναμένεται να έχουν σημαντική επιτυχία, δεδομένης της ακρίβειας από τις εφαρμογές λογιστικής παλινδρόμησης για τις επαληθεύσεις το 2011. Η Νάξος και η Μύκονος αναμένεται να παρουσιάσουν αστική διάχυση, συνδεδεμένη με την ανάπτυξη του τουρισμού. Αστική επέκταση αναμένεται στη Θεσσαλονίκη προς τα ανατολικά, ενώ αρκετά στατικές αναμένεται να παραμείνουν η Καλαμάτα, τα Χανιά, με ορισμένες παράκτιες επεκτάσεις και αύξηση πυκνοτήτων. Η Σέρρες δεν αναμένεται να παρουσιάσουν ιδιαίτερη μεταβολή, ενώ σε περίπτωση αστικής επέκτασης ενδέχεται να παρατηρηθεί διάχυση του αστικού, εντός βιομηχανικών ζωνών.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-10-29
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών
Αστικοποίηση - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
Αστική Επέκταση, Λογιστική Παλινδρόμηση, Αστικός Ιστός, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, Τηλεπισκόπηση
Περιγραφή:
142 σ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

FoivosKoumpetsos.pdf

5 MB