Η επίδραση της σύστασης ενός πρωινού γεύματος σε μακροθρεπτικά συστατικά στα επίπεδα πεπτιδίων που παράγονται από την προ-γλυκαγόνη

Μεταπτυχιακή Εργασία 29556 12 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της σύστασης ενός πρωινού γεύματος σε μακροθρεπτικά συστατικά στα επίπεδα πεπτιδίων που παράγονται από την προ-γλυκαγόνη
Συγγραφέας:
Καραμπέτσος, Αλέξανδρος, Βασίλειος
Επιβλέπων καθηγητής:
Αναστασίου, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Η παχυσαρκία και η συνεπακόλουθη αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελούν, πλέον, πανδημία του ανεπτυγμένου κόσμου. Συνεπώς, υπάρχει άμεση για την πρόληψη της υπερβολικής πρόσληψης λίπους σε επίπεδο πληθυσμού. Βασικοί ρυθμιστές της απώλειας βάρους και της ευγλυκαιμίας αποτελούν οι ινκρετίνες ορμόνες όπως το εκτενώς μελετημένο GLP-1, αλλά και τα υπόλοιπα, λιγότερο προβεβλημένα παράγωγα της προ-γλυκαγόνης.
Η παρούσα μελέτη αποτελεί διπλά τυφλή, διασταυρούμενη μεταγευματική κλινική δοκιμή σε 10 νέους, μη καπνιστές, υγιείς άνδρες που κάνουν καθιστική ζωή. Στους εθελοντές δόθηκαν δύο άλιπα, ισοθερμιδικά, διαφορετικής σύστασης σε μακροθρεπτικά συστατικά πρωινά: 1) αμιγές σε υδατάνθρακες και 2) μικτό με υψηλή ποσότητα πρωτεϊνης. Σκοπός ήταν να εξακριβωθεί εάν θα υπάρξει ξεχωριστή επίδραση στους δείκτες πλάσματος γλυκόζη, ινσουλίνη, αμινοξέα, προ-γλυκαγόνη, αλλά και τα πεπτίδια αυτής: γλυκαγόνη, MPGF, GLP-1, GLP-2, οξυντομοντουλίνη και γλυκεντίνη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως, αναμενόμενα, το γεύμα πλούσιο σε πρωτεϊνη έφερε ξεκάθαρη και διαρκή αύξηση των αμινοξέων πλάσματος, η οποία διατηρήθηκε μέχρι και το τέλος της παρέμβασης στα 180 λεπτά. Αντίθετα, γλυκόζη και ινσουλίνη δεν διαφοροποιήθηκαν στα δύο γεύματα, παρά την διάσταση στην ποσότητα υδατανθράκων. Ενδιαφέρον έχει πως στο υπερ-πρωτεϊνικό γεύμα η προ-γλυκαγόνη έδειξε να αυξάνεται μετά τις 2 ώρες και η γλυκαγόνη βρέθηκε σταθερά αυξημένη σε όλες τις χρονικές στιγμές της μελέτης, σε κοινούς άξονες με τον MPGF. Επιπρόσθετα, το γεύμα υψηλής πρωτεϊνης οδήγησε σε αύξηση της ινκρετίνης GLP-1 και του GLP-2 σε μεμονωμένες χρονικές στιγμές. Η οξυντομοντουλίνη έτεινε να αυξάνεται σε κάποιες χρονικές στιγμές στο γεύμα των υδατανθράκων, όμως η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Η γλυκεντίνη δεν διαφοροποιήθηκε μεταξύ γευμάτων.
Με αυτά τα δεδομένα, συμπεραίνουμε πως το υπερ-πρωτεϊνικό πρωινό ενδέχεται να ρυθμίζει τον κορεσμό μέσω έκκρισης ανορεξιογόνων παραγόντων, να συντελεί σε αυξημένη ενεργειακή δαπάνη και να διατηρεί την εντερική ακεραιότητα . Περισσότερες και μεγαλύτερου μεγέθους μελέτες χρειάζονται για να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα και να διερευνήσουν σε τι βαθμό εμπλέκονται, πρακτικά, στην μάχη κατά της παχυσαρκίας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-10-29
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Απώλεια βάρους
Παχυσαρκία - Υγιειονολογικές απόψεις
Μακροθρεπτικά συστατικά
Λέξεις-κλειδιά:
παχυσαρκία, πρωινό γεύμα, ινκρετίνες, ευγλυκαιμία, πεπτίδια προ-γλυκαγόνης
Περιγραφή:
73 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ALEXANDROSKARAMPETSOS.pdf

1 MB