Οι επιπτώσεις της Ενεργειακής κρίσης του 2022 στην ποιότητα ζωής της γενιάς Ζ (generation Z)

Πτυχιακή Εργασία 29444 15 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι επιπτώσεις της Ενεργειακής κρίσης του 2022 στην ποιότητα ζωής της γενιάς Ζ (generation Z)
Συγγραφέας:
Στέφα, Γαρυφαλλιά, Δημήτριος
Επιβλέπων καθηγητής:
Καραμέτου, Παναγιώτα
Περίληψη:
Η ενέργεια αποτελεί τον πιο σημαντικό πόρο του σύγχρονου κόσμου και είναι στενά συνδεδεμένη με την οικονομική ευημερία και την διαμόρφωση της ζωής του νοικοκυριού. Η βιώσιμη κατανάλωση σχετίζεται με την ενεργειακή επάρκεια. Η παρούσα εργασία διερευνά τις επιπτώσεις που επέφερε η ενεργειακή κρίση του 2022 στην ποιότητα ζωής των ατόμων της γενιάς Ζ και κατά πόσο επηρεάστηκαν από την κρίση σημαντικοί τομείς της καθημερινότητάς τους. Η γενιά Ζ ονομάζεται αλλιώς «παιδιά του διαδικτύου», ή της άμεσης σύνδεσης. Η τεχνολογία που αποτελεί τον χώρο ανάπτυξης της γενιάς Ζ συνδέεται άμεσα με την ενέργεια. Το πιο βασικό χαρακτηριστικό της γενιάς αυτής, είναι ότι τόσο κατά την παιδική τους ηλικία όσο και κατά την πρώτη ενηλικίωσή τους, έχουν βιώσει μοναδικά ερεθίσματα όπως η οικονομική κρίση, οι περίοδοι τρομοκρατίας και κλιματικής αλλαγής, οι πανδημίες και οι πολεμικές συγκρούσεις, οι καταστάσεις που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση ή αλλιώς ενεργειακή επισφάλεια.
Ο όρος ενεργειακή κρίση αναφέρεται σε μια κατάσταση έλλειψης φυσικών πόρων, η οποία οδηγεί στην αδυναμία κάλυψης των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Καταγράφοντας τις απόψεις των ατόμων σχετικά με την επίδραση που έχει η ενεργειακή κρίση στην καθημερινότητά τους, επαληθεύτηκαν οι βιβλιογραφικές αναφορές. Πραγματοποιήθηκε μια ποσοτική έρευνα σε άτομα της γενιάς Ζ που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν στην περιφέρεια Αττικής με την χρήση ερωτηματολογίου. Κατά την ερευνητική διαδικασία διερευνήθηκαν τα εξής: η συσχέτιση των δημογραφικών χαρακτηριστικών των ατόμων με την κατανάλωση της ενέργειας, η επίδραση της κρίσης στο επίπεδο ποιότητας ζωής των νέων και οι επιπτώσεις της στην ικανοποίηση των βασικών κοινωνικών και ψυχολογικών τους αναγκών. Επιπλέον, η επίδραση της ενεργειακής φτώχειας στην κοινωνική συμπεριφορά των ατόμων.
Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης συνδέουν την ενεργειακή με την οικονομική κρίση, η οποία πλήττει με το ίδιο τρόπο τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. επηρεάζοντας σημαντικά την καθημερινότητα των ατόμων σε θέματα που αφορούν στην ικανοποίηση των αναγκών τους επηρεάζοντας σημαντικά την ψυχολογία και την υγεία τους
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-10-15
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Οικονομία
Λοιπά Θέματα:
Ενεργειακό έλλειμμα
Λέξεις-κλειδιά:
ψυχαγωγία, γενιά Ζ, Ενεργειακή κρίση, κατανάλωση, επιπτώσεις
Περιγραφή:
90 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

GARYFALLIASTEFA.pdf

1 MB