Πρωτότυπος Τίτλος:
Παραγωγή, Πρόληψη και Διαχείριση Αποβλήτων Τροφίμων στον Τομέα της Εστίασης
Συγγραφέας:
Κονταξάκη, Αθηνά, Παναγιώτης
Επιβλέπων καθηγητής:
Λαζαρίδη, Αικατερίνη-Κωνσταντία
Περίληψη:
Σκοπός της εργασίας είναι η ανάδειξη του σημαντικού και επίκαιρου θέματος της σπατάλης τροφίμων στον τομέα της εστίασης, καλύπτοντας μια εκτενή και εμπεριστατωμένη ανάλυση έχοντας συγκεντρώσει σημαντική ύλη από την διεθνή βιβλιογραφία. Η αύξηση των αποβλήτων τροφίμων έχει σοβαρές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες με τις επιχειρήσεις εστίασης να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο σε αυτό. Στο πρώτο μέρος της εργασίας διερευνάται η τρέχουσα κατάσταση της σπατάλης τροφίμων σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σημαντική υπογράμμιση γίνεται στους βασικούς ορισμούς σχετικά με τα απόβλητα τροφίμων και τους κανονισμούς που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση των αποβλήτων τροφίμων παροτρύνοντας την ένταξη τους στο θεσμικό πλαίσιο των χωρών μελών της. Παρουσιάζονται οι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην παραγωγή αποβλήτων τροφίμων στον κλάδο εστίασης ενώ εξετάζονται στρατηγικές και μέθοδοι πρόληψης και διαχείρισης σύμφωνα με την ιεραρχία πλεονασμάτων και αποβλήτων τροφίμων. Επιπρόσθετα, παρατίθενται σημαντικοί παρακινητικοί παράγοντες στοχεύοντας στην ενεργή συμμετοχή των επιχειρήσεων σε δράσεις αποτροπής της σπατάλης τροφίμων. Στο δεύτερο μέρος της παρούσης διερευνάται η ελληνική προσέγγιση του ζητήματος, προκειμένου να απαντηθούν τα ερευνητικά ερωτήματα που προέκυψαν από την βιβλιογραφία. Μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων πραγματοποιήθηκε πρωτογενή και τυχαία δειγματοληπτική έρευνα πεδίου σε καταστήματα εστίασης της Καλλιθέας και σε μια κατασκήνωση όπου συλλέχθηκαν ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα σχετικά με τα απόβλητα τροφίμων τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν θετική την διάθεση των επιχειρήσεων να συμμετάσχουν σε δράση μείωσης της σπατάλης τροφίμων, παρά το γεγονός πως καμία επιχείρηση δεν έχει μετρήσει τα απόβλητα τροφίμων της στο παρελθόν. Όλες οι επιχειρήσεις έχουν έστω και μία στρατηγική πρόληψης σπατάλης και όλες ανακυκλώνουν τα απόβλητα ελαία τους ενώ οι περισσότερες είναι θετικές σε πρωτοποριακές διαδικασίες. Ωστόσο, εκφράζονται επιφυλάξεις σχετικά με την διάθεση του προσωπικού και την ευαισθητοποίησή του σε σχέση με τη σπατάλη τροφίμων αλλά και για τις προσδοκίες της κοινωνίας σχετικά με την βιωσιμότητα και την εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα των επιχειρήσεων, αποτελώντας κρίσιμα στοιχεία για την περαιτέρω πρόοδο στον τομέα αυτό. Σημαντικό εύρημα αποτελεί η μη διάδοση της δωρεάς περισσευούμενων γευμάτων σε κοινωνικές δομές με τις επιχειρήσεις να προτιμούν άλλες μεθόδους πρόληψης της σπατάλης.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-10-15
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Λοιπά Θέματα:
Εστίαση, μαζική
Στερεά Τροφικά Απόβλητα
Λέξεις-κλειδιά:
κατασκήνωση, εστιατόρια, πρωτογενής έρευνα, πρόληψη σπατάλης, Απόβλητα τροφίμων
Περιγραφή:
106 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0