Σχεδιασμός πίνακα ελέγχου οπτικοποίησης δεδομένων αισθητήρων ΙοΤ

Μεταπτυχιακή Εργασία 29386 1 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχεδιασμός πίνακα ελέγχου οπτικοποίησης δεδομένων αισθητήρων ΙοΤ
Συγγραφέας:
Σωτηροπούλου, Πηνελόπη, Αλέξιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Σαρδιανός, Χρήστος, Αριστείδης
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάπτυξη μιας εφαρμογής για την οπτικοποίηση δεδομένων αισθητήρων ΙοΤ και η ανάδειξη της σημασίας της ως ένα χρήσιμο εργαλείο για τον έλεγχο κατανάλωσης ενέργειας ενός «έξυπνου» σπιτιού. Γίνεται μια ανάλυση του διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things), των πρωτοκόλλων που χρησιμοποιούνται, καθώς και των κυριότερων λογισμικών για οικιακή αυτοματοποίηση, ενώ παρουσιάζονται οι προκλήσεις και οι μελλοντικές κατευθύνσεις του διαδικτύου των πραγμάτων και του οικιακού αυτοματισμού.
Η εργασία επικεντρώνεται στην οπτικοποίηση δεδομένων που παράγονται από ένα έξυπνο σπίτι, παρουσιάζονται συνοπτικά οι πιο διαδεδομένες βιβλιοθήκες οπτικοποίησης δεδομένων και αναλύεται η εφαρμογή, η οποία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της εργασίας. Η εφαρμογή στηρίζεται σε τεχνολογίες ιστού και δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να οπτικοποιεί δεδομένα έξυπνου σπιτιού μέσα από μια σειρά προεπιλεγμένων ερωτημάτων (predefined queries).


Το back-end της εφαρμογής αναπτύχθηκε σε Python με χρήση του Flask framework, ενώ η αρχιτεκτονική της χωρίστηκε σε δύο επίπεδα: την επικοινωνία με τη βάση δεδομένων και την επεξεργασία των ερωτημάτων του χρήστη. Για το front-end χρησιμοποιήθηκε η βιβλιοθήκη του Bootstrap, έτσι ώστε η εφαρμογή να είναι συμβατή με οποιαδήποτε συσκευή. Τέλος, έγινε επεξεργασία των δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν, ώστε να είναι δυνατή η σωστή μεταφόρτωσή τους στη βάση δεδομένων και να αφαιρεθούν οι ελλιπείς εγγραφές.


Το τελικό αποτέλεσμα της εργασίας είναι το να δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να παρακολουθεί την κατανάλωση των συσκευών σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού του, ώστε να επιτυγχάνει εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους αλλά και να μπορεί να ρυθμίζει με αυτόν τον τρόπο τη χρήση των κοστοβόρων συσκευών του.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-10-10
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λοιπά Θέματα:
Διαδικτυακές εφαρμογές
Οπτικοποίηση - Επεξεργασία δεδομένων
Λέξεις-κλειδιά:
Οπτικοποίηση Δεδομένων, Διαδίκτυο πραγμάτων
Περιγραφή:
60 σ.,εικ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

PINELOPISOTIROPOULOU.pdf

3 MB