Περίληψη:
ΣΚΟΠΟΣ: Τα συμπληρώματα νιτρικών είναι αρκετά διάσημα στον χώρο του αθλητισμού και χρησιμοποιούνται ως εργογόνα σε πολλά αθλήματα. Ωστόσο, στην συγκεκριμένη μελέτη ερευνήθηκε η επίδραση των νιτρικών που έχουν προέλθει από φυτικό εκχύλισμα παντζαριού και ρόκας. Πιο συγκεκριμένα, σκοπός μελέτης ήταν η επίδραση της οξείας κατανάλωσης ενός συμπληρώματος νιτρικών από φυτικό εκχύλισμα παντζαριού και ρόκας στην ολική αντιοξειδωτική ικανότητα ασκούμενων κατά τη διάρκεια υπομέγιστης ποδηλάτησης.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Σε μια διπλά τυφλή, διασταυρούμενη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 12 υγιείς, μη καπνιστές και δραστήριοι άνδρες (ηλικίας: 25±4 ετών, ποσοστό σωματικού λίπους: 15,5±5,7, άλιπη σωματική μάζα: 65,8±5,6 κιλά, VO2 max: 45,4±6,1 ml/kg/min), εξετάστηκε η επίδραση των νιτρικών. Καθένας από τους συμμετέχοντες ολοκλήρωσε δύο φορές μια τυχαιοποιημένη δοκιμή άσκησης στο 75% της μέγιστης ισχύος τους σε κυκλοεργόμετρο, μέχρι την εξάντληση. Το πρωί, σε κατάσταση νηστείας, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν είτε 6 κάψουλες που περιείχαν περίπου 360 mg νιτρικών είτε εικονικό συμπλήρωμα (placebo), και στη συνέχεια ακολούθησαν 3 ώρες ηρεμίας πριν την άσκηση. Κατά την άφιξή τους, 3 ώρες μετά τη λήψη των καψουλών και 24 ώρες μετά την άσκηση, συλλέχθηκαν δείγματα αίματος. Μετρήθηκαν οι τιμές της ολική αντιοξειδωτικής ικανότητας και των αντιοξειδωτικών ενζύμων καταλάση και δισμουτάση πριν και μετά την άσκηση.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Με την ανάλυση t-test ανά ζεύγη δεν παρατηρήθηκε κάποια στατιστικά σημαντική διαφορά στους δείκτες της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας μεταξύ των ατόμων που κατανάλωσαν το συμπλήρωμα των νιτρικών και αυτούς που κατανάλωσαν το placebo (BR: 3.65±1.02mM Vs PL: 3.72±0.96mM, p=0.766) και των αντιοξειδωτικών ενζύμων καταλάση (118.5±43.1nmol/min/ml Vs 121.5±31.7nmol/min/ml, p=0.786) και δισμουτάση (2.78±0.7 U/mL Vs 2.46±0.4 U/mL, p=0.327) .
ΣΥΖΉΤΗΣΗ: Βάσει των αποτελεσμάτων της παρούσας μελέτης, δεν φαίνεται να παρουσιάζεται σημαντική επίδραση στις τιμές της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας και των αντιοξειδωτικών ενζύμων καταλάση και δισμουτάση από την οξείας κατανάλωση συμπληρώματος νιτρικών.
Λέξεις-κλειδιά:
αντιοξειδωτική ικανότητα, χυμός παντζαριού, φυσικό συμπλήρωμα, νιτρικά