Γνωστικό υπόβαθρο της σχέσης αυτόνομων οχημάτων και βιώσιμης κινητικότητας: μελέτη περίπτωσης Ελλήνων οδηγών

Μεταπτυχιακή Εργασία 29305 161 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Γνωστικό υπόβαθρο της σχέσης αυτόνομων οχημάτων και βιώσιμης κινητικότητας: μελέτη περίπτωσης Ελλήνων οδηγών
Συγγραφέας:
Κανελλόπουλος, Παναγιώτης, Θεόδωρος
Επιβλέπων καθηγητής:
Αμπελιώτης, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Η συγκεκριμένη έρευνα αφορά στη διερεύνηση του υποβάθρου γνωστικής εξοικείωσης, περί της σχέσης των αυτόνομων οχημάτων και της Βιώσιμης Κινητικότητας. Πιο αναλυτικά προσεγγίζεται τόσο το υφιστάμενο υπόβαθρο γνώσης, όσο και το έλλειμμά της, αναφορικά στη βιώσιμη διάσταση της χρήσης οχημάτων αυτόνομης οδήγησης.

Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιείται ερευνητική στόχευση στους Έλληνες οδηγούς, ως περιπτωσιολογική μελέτη. Εντός του αφετηριακού θεωρητικού μέρους της εργασίας, γίνεται η απαραίτητη βιβλιογραφική επισκόπηση συναφών μελετών και μεθοδολογιών, για την σύνδεση αυτής με το ευρύτερο, υπάρχον σώμα ερευνών της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Ενώ επί του κύριου θεωρητικού μέρους της παρατίθεται η εννοιολογική οριοθέτηση των αυτόνομων οχημάτων, της βιώσιμης κινητικότητας και των παρακείμενων εννοιών, που θέτουν τις αρχικές βάσεις κατανόησης.

Εν συνεχεία παρουσιάζονται και αναλύονται σχετικά παραδείγματα και εφαρμογές με στόχο να γίνουν πιο κατανοητές οι προτάσεις μελλοντικής τους χρήσης. Η μελέτη περίπτωσης ειδικεύεται στον στατιστικό πληθυσμό των Ελλήνων οδηγών, που προσεγγίζονται με αντιπροσωπευτικό δείγμα στατιστικών μονάδων στο πλαίσιο συλλογής πρωτογενών δεδομένων.

Με βάση τις απαντήσεις των οδηγών του δείγματος, οριοθετείται το γνωστικό υπόβαθρο, περί της συμβολής των αυτόνομων οχημάτων στη Βιώσιμη Κινητικότητα, ενώ εξ αυτών εξάγονται συμπεράσματα σχετικά με την δυνητική αφομοίωσή τους στα οδικά περιβάλλοντα, όπως και προτάσεις μελλοντικής έρευνας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-09-03
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Οικονομία
Λοιπά Θέματα:
Αυτοκίνητα - Περιβαλλοντικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
Βιώσιμη Κινητικότητα, Βιώσιμη Ανάπτυξη, Αυτόνομα οχήματα
Περιγραφή:
83 σ.,εικ.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

PANAGIOTISKANELLOPOULOS.pdf

3 MB