Η αρχιτεκτονική κληρονομιά ως πολιτιστικός και τουριστικός πόρος. Η περίπτωση της οδού Πατησίων στην Αθήνα. Σχεδιασμός, δημιουργία και οργάνωση μιας πολιτιστικής διαδρομής

Μεταπτυχιακή Εργασία 29299 66 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η αρχιτεκτονική κληρονομιά ως πολιτιστικός και τουριστικός πόρος. Η περίπτωση της οδού Πατησίων στην Αθήνα. Σχεδιασμός, δημιουργία και οργάνωση μιας πολιτιστικής διαδρομής
Συγγραφέας:
Μαζοκοπάκη, Ιωάννα, Αντώνιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Σαραντάκου, Ευθυμία
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία ερευνά τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την σχέση της με τον τουρισμό, εστιάζοντας στην αρχιτεκτονική της οδού Πατησίων στην Αθήνα. Παρουσιάζονται παραδείγματα πόλεων της Ευρώπης και συγκεκριμένα της Γλασκώβης, της Βαρκελώνης, και της Γένοβας, που εκμεταλλεύτηκαν επιτυχώς την αρχιτεκτονική τους κληρονομιά με σκοπό την προσέλκυση τουρισμού. Επιπλέον αναφέρονται οι αρχιτέκτονες που άφησαν τη σφραγίδα τους στις πόλεις αυτές και ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα τους, καθώς και η δύναμη που έχει το marketing και το branding για μια πόλη.
Ακόμη γίνεται εκτενής αναφορά στην έννοια των πολιτιστικών διαδρομών και σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την οργάνωση τους. Οι πολιτιστικές διαδρομές συμβάλλουν αποτελεσματικά ως μέσο για την προώθηση του τουρισμού και την προστασία της κληρονομιάς. Στην Ελλάδα αυτές οι διαδρομές δεν είναι ευρέως διαδεδομένες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν σημειώσει ανάπτυξη.
Στη συνέχεια παρουσιάζεται η ιστορία της Οδού Πατησίων στο πέρασμα των χρόνων, το οικοδομικό της καθεστώς και η κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τα διατηρητέα κτίρια. Επιπρόσθετα εξετάζεται η τουριστική δυναμική της περιοχής, τα καταλύματα που διαθέτει και γίνεται μια προσπάθεια αναζήτησης των μεσοπολεμικών κτιρίων που αξιοποιούνται στον τουρισμό. Τέλος προτείνεται ο σχεδιασμός δύο πολιτιστικών διαδρομών επί της οδού Πατησίων, μια για τον γενικό και μια για τον ειδικό πολιτιστικό τουρίστα. Αυτό που προκύπτει μέσα από τη μελέτη είναι ότι η αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής αποτελεί έναν μη ολοκληρωμένο πόρο καθώς δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα για τη μετατροπή του σε πολιτιστικό προϊόν έτσι ώστε να αξιοποιηθεί για τον τουρισμό.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-08-30
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Πολιτισμός και πολιτισμικές διαδικασίες (κοινωνική αλλαγή, δομισμός, διάχυση)
Λοιπά Θέματα:
Πολιτιστικός τουρισμός
Πολιτιστική κληρονομιά - Ελλάδα - Αττική (Νομός) - Αθήνα
Λέξεις-κλειδιά:
πολιτιστικές διαδρομές, τουρισμός, μάρκετινγκ, αρχιτεκτονική, οδός Πατησίων
Περιγραφή:
254 σ.,εικ.,πίν.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

IOANNAMAZOKOPAKI.pdf

2 MB