Περίληψη:
Εισαγωγή: H λειτουργία του κιρκαδικού συστήματος μπορεί να επηρεάσει την μεταβολική υγεία στον άνθρωπο, ωστόσο οι μηχανισμοί δεν είναι απόλυτα κατανοητοί. Επιπρόσθετα, ο χρονότυπος, δηλαδή το πώς ένα άτομο κατανέμει τις δραστηριότητές του μέσα στην ημέρα, μπορεί επίσης να επηρεάσει την μεταβολική υγεία.
Στόχος: Ο στόχος της μελέτης ήταν να αξιολογήσει τόσο την λειτουργία του κιρκαδικού συστήματος, όσο και τον χρονότυπο και να διερευνηθεί το κατά πόσο τα χαρακτηριστικά της κιρκαδικής λειτουργίας συσχετίζονται με τον χρονότυπο, αλλά και με το αν σχετίζονται με δείκτες μεταβολικής υγείας.
Μεθοδολογία: Η λειτουργία του κιρκαδικού συστήματος εκτιμήθηκε με συνεχή καταγραφή της θερμοκρασίας σώματος, ενώ ο χρονότυπος μέσω ενός ερωτηματολογίου. Καταγράψαμε τη θερμοκρασία του καρπού σε 56 ενήλικες μέσης ηλικίας για 7 συνεχόμενες ημέρες υπό κανονικές συνθήκες ελεύθερης διαβίωσης. Ως δείκτες μεταβολικής υγείας χρησιμοποιήθηκαν η γλυκόζη νηστείας, τα τριγλυκερίδια, η ολική χοληστερόλη, η HDL και η C αντριδρώσα πρωτεΐνη (CRP) σε κατάσταση νηστείας.
Αποτελέσματα: Τα χρονοβιολογικά χαρακτηριστικά συσχετίστηκαν με τις ώρες έκθεσης στο φως, όχι όμως και με τις συνήθειες ύπνου-αφύπνισης. Βρέθηκε αρνητική συσχέτιση μεταξύ του σκορ του χρονότυπου και της ολικής χοληστερόλης. Τα άτομα τα οποία είχαν υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων και CRP είχαν και υψηλές τιμές μέσης θερμοκρασίας καρπού. Τα άτομα τα οποία είχαν υψηλές τιμές HDL χοληστερόλης είχαν χαμηλότερες τιμές ακρόφασης.
Συμπέρασμα: Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η λειτουργία του κιρκαδικού συστήματος επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από την έκθεση στο φως, αλλά όχι απαραίτητα με τις συνθήκες ύπνου. Δεν φάνηκε να υπάρχει μια ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στα χαρακτηριστικά της κιρκαδικής λειτουργίας και στον χρόνοτυπο. Επίσης φαίνεται ότι κάποια χαρακτηριστικά της κιρκαδικής λειτουργίας συσχετίζονται με δείκτες μεταβολικής υγείας.
Λέξεις-κλειδιά:
μεταβολική υγεία, ακρόφαση, γλυκόζη νηστείας,λιπιδαιμικό προφίλ,χρονότυπος