Η εκτίμηση της χρονοβιολογίας σε διάφορες εποχές του έτους και η σχέση της με την μεταβολική υγεία

Πτυχιακή Εργασία 29209 261 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η εκτίμηση της χρονοβιολογίας σε διάφορες εποχές του έτους και η σχέση της με την μεταβολική υγεία
Συγγραφέας:
Βλασταρίδου, Ελένη, Σωτήριος
Επιβλέπων καθηγητής:
Αναστασίου, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο υπερχιασματικός πυρήνας του πρόσθιου υποθαλάμου (SCN) αποτελεί ένα βιολογικό ρολόι για όλες τις εποχές, το οποίο ρυθμίζει τις φωτοπεριοδικές αλλαγές που παρατηρούνται σε φυσιολογικό και συμπεριφορικό επίπεδο.
Σκοπός: Η μελέτη εξετάζει τις διαφοροποιήσεις των χρονοβιολογικών δεικτών, σε συνθήκες «χειμερινής» και «καλοκαιρινής» φωτοπεριόδου, ενώ ταυτόχρονα διερευνά την σχέση ανάμεσα στους διαφορετικούς χρονοτύπους, στους μεταβολικούς δείκτες και στις παραμέτρους του τρόπου ζωής.
Μεθοδολογία: Στη μελέτη συμμετείχαν 55 άτομα, 28 γυναίκες ηλικίας 54 (± 5) ετών και 27 άντρες ηλικίας 53 (± 6) ετών. Τα 36 άτομα αξιολογήθηκαν σε συνθήκες «καλοκαιρινής» φωτοπεριόδου (14 ώρες φως [L]:10 ώρες σκοτάδι[D]) ενώ τα υπόλοιπά 19 άτομα αξιολογήθηκαν σε συνθήκες «χειμερινής» φωτοπεριόδου (9 ώρες φως [L]:15 ώρες σκοτάδι [D]). Η μελέτη διεξήχθη μέσω 7ήμερης καταγραφής της θερμοκρασίας του δέρματος, αιματολογικών εξετάσεων, ανάλυσης σύστασης σώματος, και συμπλήρωση τυποποιημένων και αυτοσυμπληρούμενων ερωτηματολογίων, όπως ένα FFQ, το IPAQ, το AIS και το ΜΕQ.
Αποτελέσματα: Το καλοκαίρι, η μέση τιμή του ρυθμού είναι μεγαλύτερή κατά 1,3 °C, το πλάτος μικρότερο κατά 1,2 μονάδες και η ακρόφαση εμφανίζεται σχεδόν 6 ώρες μεταγενέστερά σε σύγκριση με το χειμώνα. Επιπλέον, όσο αυξάνεται η μέση τιμή και όσο μετατοπίζεται αργότερα η ώρα της ακρόφασης, η ΗDL-χοληστερόλη μειώνεται, ενώ ταυτόχρονα όσο αυξάνεται το πλάτος η τιμή της ΗDL-χοληστερόλης αυξάνεται. Tέλος, οι βραδινοί χρονότυποι εμφανίζουν υψηλότερη τιμή ολικής χοληστερόλης, μεταγενέστερες ώρες κατανάλωσης γευμάτων, χαμηλότερη ποιότητα στη δίαιτα και στον ύπνο, και χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.
Συμπεράσματα: Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι μία «καλοκαιρινή» φωτοπερίοδος, οδηγεί σε μείωση του πλάτους του ρυθμού και καθυστερημένη εμφάνιση της ακρόφασης, δύο μεταβολές οι οποίες σηματοδοτούν εσφαλμένη κιρκάδια ευθυγράμμιση. Παράλληλα, βρέθηκε ότι τα άτομα με βραδινό χρονότυπο παρουσιάζουν διαταραγμένο μεταβολικό προφίλ και χαμηλή προσκόλληση στη Μεσογειακή δίαιτα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-24
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Διατροφικές έρευνες
Λέξεις-κλειδιά:
κιρκάδιος ρυθμός, χρονότυπος, μεταβολική υγεία, εποχιακός φωτοπεριοδισμός, χρονοβιολογία
Περιγραφή:
53 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ELENIVLASTARIDOU.pdf

1 MB