Αξιολόγηση αποτελεσματικότητας 2-ετούς παρέμβασης στον τρόπο ζωής, σωματικής άσκησης και διατροφής παιδιών και ο ρόλος των κοινωνικό- δημογραφικών χαρακτηριστικών της οικογένειας: Πανευρωπαϊκή Μελέτη Feel4Diabetes

Πτυχιακή Εργασία 29195 37 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση αποτελεσματικότητας 2-ετούς παρέμβασης στον τρόπο ζωής, σωματικής άσκησης και διατροφής παιδιών και ο ρόλος των κοινωνικό- δημογραφικών χαρακτηριστικών της οικογένειας: Πανευρωπαϊκή Μελέτη Feel4Diabetes
Συγγραφέας:
Στρατή, Γεωργία, Χαράλαμπος
Επιβλέπων καθηγητής:
Μανιός, Ιωάννης
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο επιπολασμός της παιδικής παχυσαρκίας αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και στις αναπτυγμένες χώρες φαίνεται να επηρεάζει δυσανάλογα τα παιδιά οικογενειών χαμηλού κοινωνικό-οικονομικού επίπεδου. Οι παρεμβάσεις που συνδυάζουν σωματική δραστηριότητα και διατροφικές τροποποιήσεις αντιπροσωπεύουν τα πιο ελπιδοφόρα μέσα για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.
Σκοπός: Η παρούσα εργασία αξιολογεί την αποτελεσματικότητα της μελέτης Feel4Diabetes στην μεταβολή του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), της σωματικής άσκησης και της διατροφής παιδιών, ηλικίας 8 – 10 ετών, τα οποία συμμετείχαν σε ένα διετές πρόγραμμα παρέμβασης, που υλοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου και την κοινότητα, με στόχο την αλλαγή συμπεριφορών που σχετίζονται με την διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα. Επιπλέον, βασικό μέλημα αποτέλεσε η διερεύνηση του ρόλου των κοινωνικό-δημογραφικών παραγόντων της οικογένειας στην περαιτέρω αύξηση ή μείωση των παραπάνω παραμέτρων.
Μεθοδολογία: Η εργασία αυτή αποτελεί δευτερογενή ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν στην έναρξη και την επαναξιολόγηση κατά τον δεύτερο χρόνο της μελέτης Feel4Diabetes, η οποία διεξήχθη σε έξι κράτη της Ευρώπης την χρονική περίοδο από το 2015 έως το 2019. Το δείγμα της παρούσας μελέτης περιλάμβανε 12.191 παιδιά με μέσο όρο ηλικίας τα 8.2 ± 1.0 έτη. Πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση για τον υπολογισμό των μεταβολών τόσο στο z-score του ΔΜΣ των παιδιών όσο και στις διατροφικές τους συνήθειες και την σωματική δραστηριότητα.
Αποτελέσματα: Παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική μικρότερη αύξηση στο z-score του ΔΜΣ στα παιδιά που συμπεριλαμβάνονταν στην ομάδα παρέμβασης και προέρχονταν από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των γονέων. Επιπλέον, η ομάδα παρέμβασης των οικογενειών με μειωμένο εισόδημα και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο του πατέρα παρουσίασε μια στατιστικά σημαντική αύξηση στις ημέρες φυσικής δραστηριότητας ανά εβδομάδα. Όσον αφορά τη διατροφική συμπεριφορά, τα αποτελέσματα
δεν ήταν ξεκάθαρα για το αν η χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση των παιδιών ευνοεί την παρέμβαση καθώς βρέθηκε θετική επίδραση τόσο σε χαμηλό όσο και σε υψηλό κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο.
Συμπεράσματα: Η διετής παρέμβαση της μελέτης Feel4Diabetes οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα σχετικά με το z-score του ΔΜΣ και την σωματική δραστηριότητα σε παιδιά οικογενειών χαμηλού κοινωνικοοικονομικού προφίλ. Ωστόσο, για την μεταβολή των διαιτητικών συνηθειών τα αποτελέσματα δεν ήταν ξεκάθαρα σε σχέση με τα κοινωνικό-δημογραφικά χαρακτηριστικά της οικογένειας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-23
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Δείκτης Μάζας Σώματος
Παιδιά - Διατροφή
Διατροφικές έρευνες
Λέξεις-κλειδιά:
αποτελεσματικότητα, κοινωνικό-δημογραφικά χαρακτηριστικά, σωματική άσκηση, παιδιά σχολικής ηλικίας, διατροφή
Περιγραφή:
58 σ.,εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

GEORGIASTRATI.pdf

1 MB