Συσχέτιση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τη βαρύτητα της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου: συγχρονική μελέτη

Πτυχιακή Εργασία 29192 47 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχέτιση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τη βαρύτητα της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου: συγχρονική μελέτη
Συγγραφέας:
Ψύκου, Σοφία, Κωνσταντίνος
Επιβλέπων καθηγητής:
Κοντογιάννη, Μερόπη
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η αποφρακτική άπνοια ύπνου (ΑΑΥ) αποτελεί διαταραχή του ύπνου με ποικίλες επιπτώσεις που εκτείνονται από τον διακοπτόμενο ύπνο και την αρνητική επίδρασή του στη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής, έως την επιβάρυνση της καρδιομεταβολικής υγείας και την αυξημένη ολική θνησιμότητα. Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνεται παγκοσμίως και έχει συσχετιστεί με αρνητικές συνέπειες στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του σακχαρώδους διαβήτη και των ψυχικών διαταραχών.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της πιθανής σχέσης ανάμεσα στην κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και τη βαρύτητα της ΑΑΥ.
Μεθοδολογία: Πρόκειται για μία συγχρονική επιδημιολογική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 246 νεοδιαγνωσμένοι ενήλικες ασθενείς με ΑΑΥ (71,5% άνδρες, διάμεση ηλικία: 49 έτη, διάμεση τιμή δείκτη απνοιών υποπνοιών: 44,5 επεισόδια/ώρα), χωρίς άλλες συννοσηρότητες. Η διάγνωση της ΑΑΥ τέθηκε μέσω παρακολουθούμενης πολυυπνογραφίας, ενώ η αξιολόγηση των συμπτωμάτων ημερήσιας υπνηλίας και αϋπνίας πραγματοποιήθηκε μέσω των κλιμάκων Epworth Sleepiness Scale (ESS) και Athens Insomnia Scale (AIS), αντιστοίχως (και οι δύο κλίμακες λαμβάνουν τιμές από 0 έως 24, με υψηλότερες τιμές να συνεπάγονται υψηλότερη βαρύτητα συμπτωμάτων). Οι διαιτητικές συνήθειες των ασθενών αξιολογήθηκαν μέσω τριών μη διαδοχικών ανακλήσεων 24ώρου, από τις οποίες εκτιμήθηκε η κατανάλωση τροφίμων διαφορετικού βαθμού επεξεργασίας σύμφωνα με το σύστημα NOVA ως εξής: ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα (NOVA 1), επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά (NOVA 2), επεξεργασμένα τρόφιμα (NOVA 3) και υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (NOVA 4). Για κάθε μια από τις κατηγορίες τροφίμων υπολογίστηκε η ημερήσια κατανάλωση σε γραμμάρια (g) και θερμίδες (kcal), και η συνεισφορά αυτών επί του συνόλου της ημερήσιας καταναλισκόμενης ποσότητας τροφής (%g) και επί της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης (%kcal).
Αποτελέσματα: Η διάμεση κατανάλωση τροφίμων NOVA 4 στο δείγμα της μελέτης ήταν 13,1%g και 23,9%kcal. Η κατανάλωση τροφίμων NOVA 4, εκφρασμένη είτε ως %g είτε ως %kcal, δεν συσχετίστηκε με δείκτες βαρύτητας της ΑΑΥ, και πιο συγκεκριμένα με τον δείκτη απνοιών/υποπνοιών, τον δείκτη αποκορεσμού οξυγόνου, τον μέσο κορεσμό οξυγόνου και τον ελάχιστο κορεσμό οξυγόνου (όλα τα P>0,05). Αντιθέτως, συσχετίστηκε θετικά με τη βαθμολογία της ESS (rho: 0,206, P=0,002 και rho: 0,220, P=0,001) και της AIS (rho: 0,205, P=0,001 και rho: 0,216, P=0,001). Σε πολυπαραγοντικά μοντέλα, σταθμισμένα για την ηλικία, το φύλο, τον δείκτη μάζας σώματος, τις συνήθειες καπνίσματος και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας των ασθενών, η κατανάλωση τροφίμων NOVA 4, εκφρασμένη είτε ως %g είτε ως %kcal, συσχετίστηκε θετικά με τη βαθμολογία της ESS (β: 0,075, P=0,011 και β: 0,072, P=0,002) και της AIS (β: 0,069, P=0,018 και β: 0,065, P=0,002), καθώς και με την πιθανότητα παρουσίας υπερβολικής ημερήσιας υπνηλίας (ΕSS>10) (σχετικός λόγος: 1,044, P=0,002 και σχετικός λόγος: 1,032, P=0,003) και αϋπνίας (AIS>6) (σχετικός λόγος: 1,034, P=0,026 και σχετικός λόγος: 1,037, P=0,002).
Συμπεράσματα: Στην παρούσα μελέτη, η κατανάλωση υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων (NOVA 4) δεν συσχετίστηκε με δείκτες βαρύτητας της ΑΑΥ, ωστόσο συσχετίστηκε θετικά με τα συμπτώματα ημερήσιας υπνηλίας και αϋπνίας των ασθενών.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-23
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Ύπνος - διαταραχές
Λέξεις-κλειδιά:
σύστημα κατηγοριοποίησης ΝΟΒΑ, αϋπνία, υπνηλία, υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, αποφρακτική άπνοια ύπνου
Περιγραφή:
90 σ.,εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

SOFIAPSYKOU.pdf

1 MB