Διατροφική παρέμβαση με λειτουργικό σνακ δημητριακών και επίδραση στις μεταβολικές αποκρίσεις γυναικών με υπέρβαρο/παχυσαρκία

Πτυχιακή Εργασία 29189 29 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διατροφική παρέμβαση με λειτουργικό σνακ δημητριακών και επίδραση στις μεταβολικές αποκρίσεις γυναικών με υπέρβαρο/παχυσαρκία
Συγγραφέας:
Ξύστρη, Φωτεινή, Κωνσταντίνος
Επιβλέπων καθηγητής:
Γιάννη, Αμαλία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι άνθρωποι του 21ου αιώνα, βρίσκονται αντιμέτωποι με τους αυξημένους κινδύνους που σχετίζονται με προβλήματα υγείας, κοινωνικές προκλήσεις, το άγχος και τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Σχετικά με την υγεία, ο παγκόσμιος επιπολασμός υπερβαρότητας και παχυσαρκίας έχει αυξηθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου, αποτελώντας μία πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα και τους επαγγελματίες υγείας. Ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας έχει επιβεβαιωθεί, ενώ οι πρωτεΐνες μεταξύ των υπόλοιπων μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες και λιπαρά), έχουν αναγνωριστεί ως σημαντικά συστατικά για τον έλεγχο της όρεξης και τη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Παράλληλα, η αναγκαιότητα βιώσιμων πηγών τροφής, αναδεικνύει τα φυτικά τρόφιμα ως επιλογές που μπορούν να προάγουν τη σωματική, ψυχική και περιβαλλοντική υγεία. Μεταξύ άλλων, τα όσπρια συμβάλλουν στη βιωσιμότητα καθώς αναδεικνύονται ως εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, επάγοντας την ήπια μεταγευματική απόκριση και το αίσθημα πληρότητας. Λόγω των πιθανών ευεργετικών επιδράσεων, προτείνεται ο εμπλουτισμός με φυτική πρωτεΐνη από όσπρια, δημοφιλών σνακ όπως για παράδειγμα μπισκότα. Η ενσωμάτωση τέτοιων σνακ σε
ένα πρωτόκολλο απώλειας βάρους, θα μπορούσε να ενισχύσει την επιτυχία των αποτελεσμάτων.

Σκοπός: Η διερεύνηση της επίδρασης κατανάλωσης λειτουργικού σνακ δημητριακών (μπισκότου), στις μεταβολικές αποκρίσεις γυναικών με υπέρβαρο/παχυσαρκία, που ακολουθούν υποθερμιδική δίαιτα.

Μεθοδολογία: Έγινε συλλογή δεδομένων από 12 εθελόντριες αναπαραγωγικής ηλικίας με υπέρβαρο/παχυσαρκία, οι οποίες συμμετείχαν σε πρόγραμμα απώλειας βάρους. Συγκεκριμένα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, όπου η μία ομάδα (6 εθελόντριες) κατανάλωσε λειτουργικό μπισκότο σίτου εμπλουτισμένο με άλευρα οσπρίων, ενώ η άλλη ομάδα (6 εθελόντριες) κατανάλωσε το μπισκότο αναφοράς, δηλαδή ένα κοινό μπισκότο σίτου. Τα μπισκότα ήταν ισοθερμιδικά, ενώ και οι δύο ομάδες υποβλήθηκαν σε τρίμηνη διαιτητική παρέμβαση απώλειας βάρους. Στην έναρξη και στη λήξη της παρέμβασης, έλαβε χώρα δοκιμασία μεικτού γεύματος.
Επίσης, συλλέχθηκαν δεδομένα και από τις δύο ομάδες, ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, δεδομένα σχετικά με τη σύσταση σώματος και βιοχημικά δεδομένα, τα οποία επαναξιολογήθηκαν στο τέλος της μελέτης.

Αποτελέσματα: Παρατηρήθηκε μείωση του σωματικού βάρους και στις δύο ομάδες, μείωση στις περιφέρειες μέσης και ισχίων και μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους. Στην ομάδα παρέμβασης παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική μείωση στην ενεργειακή πρόσληψη στο τέλος της παρέμβασης και σημαντική μείωση της πρόσληψης λιπαρών. Ωστόσο, μετά τη δοκιμασία μεικτού γεύματος στο τέλος της παρέμβασης, δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική μεταβολή της γλυκαιμικής απόκρισης σε καμία από τις δύο ομάδες. Τα υποκειμενικά αισθήματα όρεξης
φαίνεται να βελτιώθηκαν και στις δύο ομάδες.

Συμπεράσματα: Η ενσωμάτωση ενός λειτουργικού σνακ βασισμένου σε άλευρα δημητριακών και οσπρίων, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της ενεργειακής πρόσληψης και συνακόλουθα του σωματικού βάρους στα πλαίσια μίας υποθερμιδικής δίαιτας. Ωστόσο απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός εθελοντριών για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων αναφορικά με την επίδραση στην ενεργειακή πρόσληψη και στο σωματικό βάρος αλλά και στις μεταγευματικές μεταβολικές αποκρίσεις.

Λέξεις Κλειδιά: υπέρβαρο-παχυσαρκία, σνακ, όσπρια, φυτική πρωτεΐνη, όρεξη, λειτουργικά τρόφιμα, βιωσιμότητα
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-22
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Σνακς
Όσπρια - Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
όσπρια, λειτουργικά τρόφιμα, παχυσαρκία, σνακ, όρεξη
Περιγραφή:
152 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

FoteiniXystri.pdf

2 MB