Περίληψη:
Τα αριθμητικά δεδομένα είναι καταλυτικά, καθώς περίπου το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι άνω των 60 ετών, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στο 22% έως το 2050. Τα άτομα της 3ης ηλικίας αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο απώλειας μυϊκής μάζας και παράλληλα εξασθένηση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού τους. Η φυσική φθορά του ανθρώπινου οργανισμού και η συσσώρευση χρόνιων ασθενειών συμβάλλουν στην εμφάνιση του γηριατρικού συνδρόμου, μια πολυπαραγοντική κλινική κατάσταση. Τα παραπάνω αποτελέσματα οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αναπόφευκτη φθορά λόγω γήρανσης, αλλά και στη σημαντική μείωση των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας. Η συνισταμένη των προαναφερθέντων παραγόντων, μπορεί να υποβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής και την υγεία αυτών των ατόμων. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι η προπόνηση με αντιστάσεις και ειδικότερα η υψηλής έντασης, είναι το βασικό αναβολικό ερέθισμα και επιδρά ευεργετικά στην αύξηση της μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω μέσω της συμπληρωματικής χορήγησης πρωτεΐνης. Σύγχρονες έρευνες προτείνoυν την αύξηση της ημερήσιας πρωτεϊνικής πρόσληψης από 0,8 g/kg σε ≥ 1,2 g/kg.
Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η ανάλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα, όπως η σαρκοπενία και οι διάφορες παθήσεις που προκύπτουν από αυτή. Παράλληλα, εξετάζονται οι επιπτώσεις στη λειτουργική ικανότητα και την υγεία των ηλικιωμένων, η ανάγκη για ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας μέσω κατάλληλων παρεμβάσεων, καθώς επίσης και ο προσδιορισμός των επιδράσεων της συμπληρωματικής χορήγησης πρωτεΐνης στη σύσταση του σώματος και γενικότερα στη σωματική λειτουργία των ηλικιωμένων ατόμων που υποβάλλονται σε προπόνηση αντιστάσεων.
Η μεθοδολογία περιλαμβάνει τη συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και την ανάλυση δεδομένων από σχετικές έρευνες. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων και να μειώσει τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την αδράνεια.
Συμπερασματικά, η παρούσα εργασία τονίζει τη σημασία της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας μέσω της ενίσχυσης της φυσικής δραστηριότητας στην τρίτη ηλικία, υποδεικνύοντας παράλληλα πρακτικές προτάσεις και διατροφικές παρεμβάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των ατόμων της 3ης ηλικίας.
Λέξεις-κλειδιά:
σύσταση σώματος, Συμπληρωματική χορήγηση πρωτεϊνών, Σαρκοπενική παχυσαρκία, άσκηση με αντιστάσεις