Πρωτότυπος Τίτλος:
Ενοποιημένο Σύστημα Επερωτήσεων για το IoT
Συγγραφέας:
Μπάγιος, Αλέξανδρος, Θρασύβουλος
Επιβλέπων καθηγητής:
Τσαδήμας, Ανάργυρος
Περίληψη:
Κεντρικό θέμα που εξετάζεται στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία είναι ο τρόπος με τον οποίο οργανώνονται και επικοινωνούν διαφορετικά και ανεξάρτητα πληροφοριακά συστήματα, ώστε να παρέχουν στον τελικό χρήστη την ομοιομορφία ενός φαινομενικά κλειστού οικοσυστήματος. Σε αυτή την προσπάθεια διερεύνησης, αναπτύχθηκε ένα σύστημα που επιτρέπει σε χρήστες να αποκτήσουν πρόσβαση σε πραγματικού χρόνου δεδομένα αισθητήρων μέσα από μία εφαρμογή ιστού. Η επεκτασιμότητα και η διαλειτουργικότητα είναι πολύ σημαντικές έννοιες στην ανάπτυξη IoT εφαρμογών, οι οποίες αποτελούν κύριο γνώμονα πολλών αποφάσεων που επηρέασαν τον τρόπο ανάπτυξης του παρόντος συστήματος. Το GETH (GEneration & Transmission Hub) αποτελεί παράδειγμα ενός αντίστοιχου πολυεπίπεδου συστήματος. Στην συνολική τους μορφή, τα υποσυστήματα που απαρτίζουν το GETH, επιτρέπουν την παρουσίαση εντοπισμού κίνησης που καταγράφεται από συνδεδεμένους αισθητήρες σε πραγματικό χρόνο. Ταυτόχρονα, παρέχονται λειτουργίες παρακολούθησης του συστήματος μέσω λογισμικού όπως Grafana. Σημαντικά σημεία της λειτουργικότητας είναι η σύνδεση και διαχείριση αισθητήρων, ο ορισμός κοινής μορφής δεδομένων που να είναι κατανοητή σε όλα τα υποσυστήματα, η συνεχής και “ζωντανή” προώθηση δεδομένων μεταξύ υποσυστημάτων, η αποθήκευση δεδομένων για λειτουργίες όπως ανάλυση, εποπτεία και ιστορικότητα, και η οπτικοποίηση της κατάστασης του συστήματος μέσω μιας εφαρμογής ιστού. Στην κατάσταση που παρουσιάζεται, το GETH εμφανίζει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από δύο συσκευές: (α) ένα Arduino Uno που χειρίζεται έναν αισθητήρα ανίχνευσης κίνησης PIR HC-SR501, και συνδέεται στο σύστημα μέσω μιας μονάδας HC-05 (Bluetooth module), και (β) έναν προσομοιωτή συσκευής που επιστρέφει τιμές ανίχνευσης κίνησης με συγκεκριμένο ρυθμό.
Για την ανάπτυξη του GETH επιλέχθηκε υλικό χαμηλού κόστους και μεγάλης διαθεσιμότητας. Το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε είναι ανοιχτό και προτιμήθηκαν σύγχρονες επιλογές που χρησιμοποιούνται ευρέως.
Ο πηγαίος κώδικας των υποσυστημάτων που απαρτίζουν το GETH βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο του GitLab: https://gitlab.com/hua-dev/geth
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-16
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λοιπά Θέματα:
Διαδικτυακές εφαρμογές
Λέξεις-κλειδιά:
αισθητήρες, μικρουπηρεσίες, μηνύματα, πραγματικός χρόνος, Αρντουίνο
Περιγραφή:
56 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0