Μεταβολή στην οστική πυκνότητα φαινομενικά υγιών γυναικών που συμμετείχαν σε πρόγραμμα παρέμβασης ενός έτους για την πρόληψη της οστεοπόρωσης υπό την επίδραση μεταβολών στη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και τις γνώσεις διατροφής

Πτυχιακή Εργασία 2904 648 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μεταβολή στην οστική πυκνότητα φαινομενικά υγιών γυναικών που συμμετείχαν σε πρόγραμμα παρέμβασης ενός έτους για την πρόληψη της οστεοπόρωσης υπό την επίδραση μεταβολών στη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και τις γνώσεις διατροφής
Συγγραφέας:
Πετράκη, Ευαγγελία Ιωάννα
Περίληψη:
Σκοπός: Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σημειώνουν υψηλά ποσοστά εμφάνισης οστεοπορωτικών καταγμάτων. Η χαμηλή διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D εμπλέκεται σημαντικά ως μέρος της αιτιολογίας που οδηγεί στην οστεοπόρωση. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογήσει τις αλλαγές στην οστική πυκνότητα διαφόρων οστικών περιοχών μετά από πρόγραμμα διατροφικής παρέμβασης διάρκειας ενός έτους σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Σχεδιασμός: Τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη παρέμβασης (Randomized Controlled Trial).
Υλικά και Μέθοδοι: Ένα ομοιογενές δείγμα 101 φαινομενικά υγιών μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών ηλικίας 55-65 ετών, τυχαιοποιήθηκε σε 3 ομάδες: σε μία ομάδα διατροφικής παρέμβασης (ΟΔ: n=39) οι οποίες έλαβαν συνολική ποσότητα 1200 mg ασβεστίου και 7,5 μg βιταμίνης D3 ημερησίως μέσω εμπλουτισμένων γαλακτοκομικών (γάλα και γιαούρτι), σε μία ομάδα παρέμβασης στις οποίες χορηγήθηκε μέσω συμπληρώματος επιπλέον ποσότητα 600 mg ασβεστίου την ημέρα (ΟΑ: n=36) και σε μία ομάδα ελέγχου (ΟΕ: n= 26). Εκτιμήθηκαν αλλαγές στην οστική πυκνότητα που υπολογίστηκε από απορροφησιομετρία διπλής ενέργειας ακτινών X (DXA) κατά την έναρξη της μελέτης και 12 μήνες μετά την παρέμβαση. Η αξιολόγηση της ελεγχόμενης υπόθεσης έγινε με τη χρήση της «Ανάλυσης Διακύμανσης Πολλαπλών Μετρήσεων (Repeated measures ANOVA)».
Αποτελέσματα: Στους 5 και 12 μήνες παρέμβασης η διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου ήταν υψηλότερη για τις ομάδες ΟΔ και ΟΑ σε σύγκριση με την ομάδα ΟΕ (p<0,001), ενώ η διαιτητική πρόσληψη βιταμίνης D ήταν ψηλότερη για την ομάδα ΟΔ, σε σχέση με τις ομάδες ΟΑ και ΟΕ (p<0,001). Κατά τους 12 μήνες παρέμβασης για την ομάδα ΟΔ παρατηρήθηκε υψηλότερη αύξηση της οστικής πυκνότητας των οστών της λεκάνης (p=0,026), της συνολικής σπονδυλικής στήλης (p=0,019) και του ολικού σώματος (p=0,014), σε σύγκριση με τις ομάδες ΟΑ και ΟΕ. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μια σημαντική αύξηση της οστικής πυκνότητας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (Ο2-Ο4) στους 12 μήνες παρέμβασης μόνο για την ομάδα ΟΔ (+2,02%, p=0,042), η οποία όμως δεν βρέθηκε να διαφέρει στατιστικά σημαντικά με τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν στις δύο άλλες ομάδες.
Συμπέρασμα: Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι μετά από πρόγραμμα διατροφικής παρέμβασης διάρκειας 12 μηνών σε φαινομενικά υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες έλαβαν ημερησίως 1200 mg ασβεστίου και 7,5 μg βιταμίνης D μέσω εμπλουτισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, παρατηρήθηκαν ευνοϊκές μεταβολές στην οστική πυκνότητα των οστών της λεκάνης, της συνολικής σπονδυλικής στήλης και του ολικού σώματος, σε σχέση με τις γυναίκες που έλαβαν ένα επιπλέον συμπλήρωμα 600 mg ασβεστίου και τις γυναίκες της ομάδας ελέγχου.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2006
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Γυναίκες - Διατροφή
Women - Nutrition
Οστεοπόρωση
Osteoporosis
Φυσική αγωγή
Physical education
Γυναίκες - Άσκηση
Women - Exercise
Περιγραφή:
102 σ., εικ., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, Ptychiaki34.pdf