Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί την ιδανική τροφή λαμβάνει ένα βρέφος τους πρώτους μήνες ζωής του, καθώς περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών και βιοενεργών στοιχείων που στοχεύουν στη φυσιολογική ανάπτυξη και την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Για διάφορους λόγους ωστόσο, ο θηλασμός δεν μπορεί να ξεκινήσει ή να συνεχιστεί και έτσι οι γονείς στρέφονται στην εναλλακτική του υποκατάστατου γάλακτος.
Σκοπός: Σχεδόν σε όλα τα βρέφη παρουσιάζονται για μικρό διάστημα συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα τα οποία, αν και αυτοπεριοριζόμενα, συχνά έχουν υψηλή ένταση και προκαλούν δυσφορία. Ο θηλασμός μπορεί να μειώσει την ένταση αυτών των συμπτωμάτων, ενώ κάποια υποκατάστατα γάλακτος με προ/πρεβιοτικά έχουν θετικές ενδείξεις. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να αναδείξει τις διαφορές στην ανάπτυξη, τη γαστρεντερική ανεκτικότητα και την πρόσληψη γάλακτος σε δυο ομάδες υγιών βρεφών που διέφεραν ως προς το ιστορικό θηλασμού και λάμβαναν αποκλειστικά φόρμουλα με υδρολυμένη ή άθικτη πρωτεΐνη.
Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε δευτερογενής ανάλυση των δεδομένων της μελέτης HerA. Πρόκειται για διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη σε 345 βρέφη. Η παρακολούθηση διήρκεσε περίπου 3 μήνες, με αξιολόγηση ανθρωπομετρίας και συμπλήρωση ερωτηματολογίων γάλακτος, χαρακτηριστικών κοπράνων και γαστρεντερικών συμπτωμάτων σε 4 χρονικές στιγμές: baseline, follow up 1 (8 εβδομάδες), follow up 2 (13 εβδομάδες) και follow up 3 (17 εβδομάδες).
Αποτελέσματα: Μεταξύ βρεφών που θήλασαν πριν την ένταξη στη μελέτη και βρεφών που έλαβαν αποκλειστικά φόρμουλα από τη γέννηση δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην ανάπτυξη και τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, εκτός από τη περίμετρο κεφαλής που είχε σημαντική διαφορά μόνο για τις 17 εβδομάδες (p=0,041). Το μέσο IGSQ score, ο αριθμός και η συνεκτικότητα των κενώσεων επίσης δεν παρουσίαζε σημαντικές διαφορές μεταξύ των δυο ομάδων σε κανένα follow up, όπως επίσης και η πρόσληψη γάλακτος.
Συμπέρασμα: Η ανάπτυξη και η πεπτική υγεία βρεφών με διαφορετικό ιστορικό θηλασμού δεν παρουσίαζε διαφορές ανεξάρτητα από το είδος της φόρμουλας που έλαβαν κατά τη διάρκεια της παρέμβασης. Αυτό δεν ακυρώνει τα οφέλη του μητρικού θηλασμού. Εξάλλου η μέση διάρκειά του στα πλαίσια της μελέτης ήταν πολύ σύντομη για να εκδηλωθούν στο μέγιστο βαθμό τυχόν παραπάνω πλεονεκτήματα. Σε περίπτωση όμως που για οποιοδήποτε λόγο το μητρικό γάλα δεν είναι διαθέσιμη επιλογή, υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές που εξασφαλίζουν ομαλή ανάπτυξη και καλή γαστρεντερική ανεκτικότητα στα βρέφη.
Λέξεις-κλειδιά:
Ανάπτυξη, φόρμουλα, μητρικός θηλασμός, πεπτική λειτουργία
Περιγραφή:
64 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.