Εκτίμηση των Καταστροφικών Επιπτώσεων μιας Πλημμύρας: Η περίπτωση της Θεσσαλίας (Σεπτέμβριος 2023)

Μεταπτυχιακή Εργασία 28913 19 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση των Καταστροφικών Επιπτώσεων μιας Πλημμύρας: Η περίπτωση της Θεσσαλίας (Σεπτέμβριος 2023)
Συγγραφέας:
Καλέμη, Εμμανουέλα, Λάζαρος
Επιβλέπων καθηγητής:
Καρύμπαλης, Ευθύμιος
Περίληψη:
Σε αυτή την πτυχιακή εργασία, μελετάται το φαινόμενο της πλημμύρας που σημειώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2023, εστιάζοντας στην περιοχή της Θεσσαλίας και στις αρνητικές συνέπειες από τις ακραίες βροχοπτώσεις λόγω της κακοκαιρίας Daniel. Η παρούσα εργασία εστιάζει στην ποιοτική εκτίμηση των επιπτώσεων των πλημμυρών, αναλύοντας τις συνέπειες τους στους εξής τομείς:
1. Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις: Οι πλημμύρες μπορούν να επιδεινώσουν την ποιότητα του νερού, να προκαλέσουν αλλαγές στη χλωρίδα και την πανίδα, και να ενισχύσουν τη διάβρωση του εδάφους.
2. Κοινωνικές Επιπτώσεις: Οι επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, οι απώλειες περιουσίας και υποδομών, καθώς και οι αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών αποτελούν σημαντικά κοινωνικά ζητήματα που προκύπτουν από τις πλημμύρες.
3. Οικονομικές Επιπτώσεις: Οι πλημμύρες μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, απώλειες εισοδήματος λόγω καταστροφής επιχειρήσεων, καθώς και υψηλά κόστη αποκατάστασης και αποζημιώσεων.
4. Δημόσιες Υποδομές: Οι ζημιές σε δρόμους, γέφυρες, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και η καταστροφή ηλεκτρικών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων είναι μερικές από τις σημαντικές επιπτώσεις των πλημμυρών στις δημόσιες υποδομές.
Αρχικά, η εργασία παρουσιάζει γενικές έννοιες που αφορούν τις πλημμύρες, τα αίτια και τις επιπτώσεις αυτών των φυσικών φαινομένων. Στη συνέχεια, εξετάζονται οι πλημμύρες στην Ελλάδα με ιδιαίτερη έμφαση στη Θεσσαλία, για να δοθεί μια συνολική εικόνα του ιστορικού των πλημμυρών στην υπό μελέτη περιοχή.
Επίσης, περιγράφεται η καταστροφική ημέρα που βίωσε η Θεσσαλία. Παρουσιάζονται στοιχεία για το ανάγλυφο, την υδρολιθολογία, την κάλυψη γης, και το κλίμα της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στη λεκάνη απορροής του ρέματος του Πηνειού ποταμού.
Τέλος, αναλύονται το υδρογραφικό δίκτυο, η βροχόπτωση, καθώς και οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις κατά μήκος των κοιτών του υδρογραφικού δικτύου της περιοχής, οι οποίες διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση του ακραίου πλημμυρικού φαινομένου τον Σεπτέμβριο του 2023.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-11
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Πλημμύρες - Ελλάδα - Θεσσαλία
Φυσικές καταστροφές - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
Λεκάνη Απορροής, πλημμύρα, Θεσσαλία, Εκτίμηση αντικτύπου
Περιγραφή:
75 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

EmmanouelaKalemi_PMSGEO_24.pdf

3 MB