Η επίδραση της υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής στον 20ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο υπό το πρίσμα αγχωδών και καταθλιπτικών διαταραχών: μελέτη Αττική, 2002-2022

Μεταπτυχιακή Εργασία 28905 34 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής στον 20ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο υπό το πρίσμα αγχωδών και καταθλιπτικών διαταραχών: μελέτη Αττική, 2002-2022
Συγγραφέας:
Μαυρουδάκη, Ζωοπηγή-Ιωάννα, Σταμάτης
Επιβλέπων καθηγητής:
Παναγιωτάκος, Δημοσθένης
Περίληψη:
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να διερευνηθεί ο πιθανός διαμεσολαβητικός
ρόλος των αγχωδών και καταθλιπτικών διαταραχών στη σχέση ανάμεσα στη Μεσογειακή
διατροφή και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, σε ένα επαρκές, αντιπροσωπευτικό και τυχαία
επιλεγμένο δείγμα του αστικού ενήλικου ελληνικού πληθυσμού. Υλικό και Μέθοδος: Η
επιδημιολογική μελέτη ΑΤΤΙΚΗ είναι μια προοπτική έρευνα που διεξήχθη την περίοδο 2002-
2022. Κατά την ψυχολογική αξιολόγηση συμμετείχαν οικειοθελώς 853 άτομα (400 γυναίκες,
ηλικίας 44±18 ετών και 453 άνδρες, ηλικίας 45±13) άνευ ιστορικού καρδιαγγειακής ή άλλης
σοβαρής χρόνιας νόσου. Η επίπτωση θανατηφόρων ή μη, καρδιαγγειακών συμβάντων
(στεφανιαία νόσος, οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ή άλλα
καρδιαγγειακά συμβάντα) προσδιορίστηκε με τα κριτήρια WHO-ICD-10. Η κατάθλιψη
μετρήθηκε μέσω της κλίμακας αυτοαναφοράς καταθλιπτικών συμπτωμάτων του Zung (εύρος:
20-80) και το άγχος μετρήθηκε μέσω της κλίμακας αυτοαναφοράς άγχους του Spielberger
(εύρος: 20-80). Ο βαθμός προσκόλλησης στη Μεσογειακή διατροφή μετρήθηκε με το
MedDietScore (εύρος: 0-55). Αποτελέσματα: Η υψηλή προσκόλληση στη Μεσογειακή
διατροφή σε σύγκριση με τη χαμηλή προσκόλληση συσχετίστηκε με σημαντικά μειωμένο
καρδιαγγειακό κίνδυνο, με βαθμό προστασίας που ποικίλλει ανάλογα με την παρουσία
αγχωδών και καταθλιπτικών διαταραχών παρουσιάζοντας σχετικούς κινδύνους ως εξής: (1) για
άτομα χωρίς αγχώδεις ή καταθλιπτικές διαταραχές: 0,16 (95% ΔΕ: 0,06, 0,4), (2) για άτομα με
αγχώδεις αλλά χωρίς καταθλιπτικές διαταραχές: 0,15 (95% ΔΕ: 0,04, 0,57), (3) για άτομα με
καταθλιπτικές αλλά χωρίς αγχώδεις διαταραχές: 0,06 (95% ΔΕ: 0,007, 0,59), και (4) για άτομα
με αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές: 0,12 (95% ΔΕ: 0,05, 0,31). Ακόμη, φάνηκε ότι
ακόμα και μικρές αλλαγές στην προσκόλληση στη Μεσογειακή διατροφή (ανά 1/55 του
MedDietScore) ήταν προστατευτικές στην πρόληψη των καρδιαγγειακών σε όσους ήταν >60
ετών, ανεξαρτήτως ψυχικών διαταραχών. Συμπεράσματα: Η παρουσία αγχωδών και
καταθλιπτικών διαταραχών, όπως επίσης και η ηλικία, επηρεάζει την προστασία που προσδίδει
η προσκόλληση στη Μεσογειακής διατροφή έναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-10
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Διατροφικές έρευνες - Ελλάδα
Μεσογειακή δίαιτα
Κατάθλιψη
Διατροφικές διαταραχές
Καρδιαγγειακό σύστημα - Ασθένειες
Λέξεις-κλειδιά:
Υγεία
Περιγραφή:
83 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0