Κλιματική Αλλαγή και κίνδυνοι των υπαίθριων μαρμάρινων μνημείων της αρχαιότητας

Μεταπτυχιακή Εργασία 28884 20 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Κλιματική Αλλαγή και κίνδυνοι των υπαίθριων μαρμάρινων μνημείων της αρχαιότητας
Συγγραφέας:
Καλομπάτσου, Κωνσταντινιά, Χρήστος
Επιβλέπων καθηγητής:
Μπάλιας, Γεώργιος
Περίληψη:
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο αριθμός των καταστροφών και των κρίσεων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αυξάνεται εκθετικά με ταυτόχρονη αύξηση των επιπτώσεων στο πολιτιστικό απόθεμα του τόπου. Πέραν της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που επηρεάζει σε βάθος χρόνου τις υπαίθριες αρχαιότητες, τα γεωδυναμικά και υδρομετεωρολογικά φαινόμενα προκαλούν τα μεγαλύτερα, καταστροφικά επεισόδια. Εκδηλώνονται με μεγαλύτερη ένταση, επηρεάζουν ευρύτερες περιοχές σε μεγαλύτερα, χρονικά διαστήματα και πλήττουν περιοχές, που μέχρι σήμερα αντιμετώπιζαν μικρό κίνδυνο.

Όπως ξεκάθαρα υπογραμμίζουν οι τελευταίες εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η ζημιά στην ακεραιότητα των υπαίθριων μνημείων και ιδιαιτέρως εκείνων, που είναι κατασκευασμένα από μάρμαρο, μπορεί να γίνεται μη αναστρέψιμη. Η κλιματική κρίση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, δημιουργεί μια σπάνια συνθετότητα ζητημάτων, με εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία αντιμετώπισης από τους επιστήμονες, αλλά και τους επιχειρησιακούς και κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι αντιλαμβάνονται, πως η υποβάθμιση των ανωτέρω αποτελεί μία σημαντική απώλεια της κληρονομιάς όλων των εθνών του κόσμου, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε αρχαιολογικούς θησαυρούς της UNESCO, ενώ τυχόν καταστροφή τους δεν είναι ικανή να αντικαταστήσει αυτή την απώλεια. Έστω και αν η φθορά των πολιτιστικών μνημείων είναι σχεδόν αναπόφευκτη, καθώς τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα είναι φυσικά και καταστρέφονται με τη πάροδο των χρόνων, η πίεση που δέχονται, εξαιτίας της ανθρωπογενούς δράσης, μπορεί σαφώς να περιοριστεί.

Η πρόκληση της διαχείρισης ενός αβέβαιου μέλλοντος συνιστά επιβεβλημένη την ανάγκη παρακολούθησης, κατανόησης και αξιολόγησης των επιπτώσεων των σταδιακών αλλαγών του κλίματος και των παραμέτρων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πολιτιστική κληρονομιά σε εξωτερικούς χώρους, ενώ από την άλλη, όπως διαφαίνεται στην ανάπτυξη της διπλωματικής εργασίας, επιβάλλει την προσαρμογή στις νέες συνθήκες και τελικώς την κατάρτιση και εφαρμογή νέων, σύνθετων, επιχειρησιακών σχεδίων για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-09
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Κλιματικές μεταβολές - Περιβαλλοντικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
μείωση επιπτώσεων, επιχειρησιακά σχέδια, υποβάθμιση, υπαίθριες αρχαιότητες, κλιματική αλλαγή
Περιγραφή:
143 σ.,εικ.,διαγρ.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0