Χωρικές ανισότητες σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία. Μια συγκριτική ανάλυση

Μεταπτυχιακή Εργασία 28878 17 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Χωρικές ανισότητες σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία. Μια συγκριτική ανάλυση
Συγγραφέας:
Nagel, Johanna, Frank
Επιβλέπων καθηγητής:
Αρτελάρης, Παναγιώτης
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει σκοπό να διερευνήσει την σχέση μεταξύ περιφερειακών πολιτικών και της εξέλιξης χωρικών ανισοτήτων την περίοδο 2000-2019 σε τέσσερις χώρες του ΟΟΣΑ (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ). Σε ποιον βαθμό η γεωγραφική διάρθρωση, η διοικητική οργάνωση και οι χωρικές πολιτικές μπορούν να ερμηνεύσουν σύγκλιση ή απόκλιση στα δύο κύρια υπο-εθνικά χωρικά επίπεδα εκείνων των χωρών; Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις ομοσπονδιακές (Γερμανία-ΗΠΑ) και κεντρικά οργανωμένες χώρες (Ελλάδα-Γαλλία); Για τον σκοπό αυτό έχουν διεξαχθεί πρώτον μια ανασκόπηση της εθνικής βιβλιογραφίας σχετικά με τις εφαρμοσμένες περιφερειακές πολιτικές σε κάθε χώρα και δεύτερον μια οικονομετρική ανάλυση. Για την τελευταία χρησιμοποιήθηκαν οι δύο πιο δημοφιλείς μέθοδοι σ-σύγκλιση και β-σύγκλιση.

Η ανάλυση έδειξε ότι η γεωγραφία, η διοικητική οργάνωση και οι χωρικές πολιτικές επηρεάζουν σημαντικά την εξέλιξη των περιφερειακών ανισοτήτων. Ομοιότητες ανάμεσα στις ομοσπονδιακες και κεντρικά οργαωμένες χώρες έχουν αναδειχθεί σημαντικές. Συγκερκιμένα, διαπιστώθηκε σ-σύγκλιση για και τα δύο χωρικά επίπεδα της Γερμανίας και το υψηλότερο επίπεδο των ΗΠΑ (κρατίδια). Στην Ελλάδα και την Γαλλία η υψηλή συγκέντρωση πληθυσμού και οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την εστίαση σε πολιτικές πόλων ανάπτυξης έχουν επιφέρει σ-απόκλιση στο διάστημα 2000-2019.

Η κύρια συμβολή της παρούσας εργασίας είναι η συστηματική σύγκριση δύο ομοσπονδιακών και δύο κεντρικά οργανωμένων χωρών, συνυπολογίζοντας τις διαφορετικές γεωγραφικές και διοικητικές συνθήκες στην κάθε χώρα, καθώς και τις εφαρμοσμένες χωρικές πολιτικές. Περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να γίνει χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μεταβλητές όπως τον λόγο εσωτερικής μετανάστευσης ή το διαθέσιμο εισόδημα, καθώς και εξετάζοντας τα νέα ενδιάμεσα χωρικά επίπεδα περιφερειακής ανάπτυξης που έχουν δημιουργηθεί σε ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-09
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Αγγλικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Περιφερειακές ανισότητες
Λέξεις-κλειδιά:
β-σύγκλιση, σ-σύγκλιση, Περιφερειακή Ανάπτυξη, Χωρική οικονομετρία, συγκριτική ανάλυση
Περιγραφή:
101 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

JohannaNagel_PMSGEO_24.pdf

7 MB