Πρωτότυπος Τίτλος:
Ρόλος κυτταροκινών, που σχετίζονται με την όρεξη, στην διαιτητική συμπεριφορά
Συγγραφέας:
Φυλάκτου, Σταματία, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Αναστασίου, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Οι κυτταροκίνες όπως η γκρελίνη , η ινσουλίνη , η GLP1 , η IL-18 και η λεπτίνη ανήκουν στις ορμόνες , οι οποίες σχετίζονται με την όρεξη και επηρεάζουν η κάθε μια με τον δικό της τρόπο την διαιτητική συμπεριφορά είτε άμεσα είτε έμμεσα. Σκοπός της μελέτης ήταν να βρεθεί συγκεκριμένα πως συσχετίζονται αυτές οι κυττταροκινές με καταστάσεις όπως το συναισθηματικό φαγητό , η ανεξέλεγκτη πρόσληψη τροφής και ο συνειδητός περιορισμός λήψης τροφής . Για το λόγο αυτό κλήθηκαν 40 εθελοντές ηλικίας 45-65 ετών στους οποίους ζητήθηκε να είναι νηστικοί για να πραγματοποιηθεί λήψη αίματος. Παράλληλα , συμπλήρωσαν το 3 Factor eating-questionnaire R-18 και τα αποτελέσματα αυτού συσχετίστηκαν με τις ορμόνες που αναλύθηκαν με ανοσοενζυμικές μεθόδους. Το GLP1 φάνηκε να έχει στατιστικά σημαντική σχέση με την ανεξέλεγκτη πρόσληψη τροφής , ενώ περισσότερο διερεύνηση χρειάζεται το ότι παρόλο που οι εθελοντές ήταν νηστικοί μελετήθηκαν πεπτίδια τα οποία εκκρίνονται σε μεταγευματική κατάσταση.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-03-29
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Κυτταροκίνες
Όρεξη
Λέξεις-κλειδιά:
συναισθηματικό φαγητό, ανεξέλεγκτη πρόσληψη τροφής, συνειδητός περιορισμός, διαιτητική συμπεριφορά, κυτταροκίνες
Άδεια χρήσης:
Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0