Το φαινόμενο σπατάλης τροφίμων: περιβαλλοντικός και κοινωνικός αντίκτυπος

Μεταπτυχιακή Εργασία 28736 31 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Το φαινόμενο σπατάλης τροφίμων: περιβαλλοντικός και κοινωνικός αντίκτυπος
Συγγραφέας:
Δαγδιλέλλη, Μαργαρίτα, Παναγιώτης
Επιβλέπων καθηγητής:
Καραμέτου, Παναγιώτα
Περίληψη:
Η σπατάλη τροφίμων είναι ένας τομέας που απαιτεί όλο και περισσότερο δράσεις που αφορούν στις δυνατότητες πρόληψης. Υπάρχει μεγάλος αριθμός συμπεριφορών που μπορεί να συσχετιστεί με τη δημιουργία απορριμμάτων τροφίμων και τις προσπάθειες για την πρόληψη της σπατάλης αυτών. Στην εν λόγω εργασία πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση και διενεργήθηκε ποσοτική έρευνα με τη χρήση ειδικά διαμορφωμένου ερωτηματολογίου. Σκοπός της έρευνας ήταν η εκτίμηση του επιπέδου ενημέρωσης των πολιτών αναφορικά με το φαινόμενο «Food Waste» και της προθυμίας τους να ακολουθήσουν πρακτικές μείωσης της σπατάλης των τροφίμων, στην περιφέρεια Αττικής. Ειδικότερα, διερευνήθηκαν τα βασικά κριτήρια που επηρεάζουν τους καταναλωτές στην αγορά ειδών διατροφής, η συμπεριφορά τους απέναντι στα τρόφιμα, οι μέθοδοι πρόληψης που χρησιμοποιούν, το επίπεδο ενημέρωσής τους και η προθυμία δράσης για τον περιορισμό του φαινομένου καθώς και η αίσθηση της ατομικής ευθύνης σχετικά με την διαχείριση του φαινομένου food waste. Από την ανάλυση των δεδομένων της έρευνας με τη χρήση της περιγραφικής στατιστικής, προέκυψαν τα εξής: η πλειοψηφία των συμμετεχόντων γνώριζε την έννοια του food waste και δήλωσε, σε μεγάλο βαθμό, πρόθυμη να αλλάξει τις καταναλωτικές της συνήθειες με σκοπό την βιώσιμη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-03-26
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Οικονομία
Λοιπά Θέματα:
Τροφή - Περιβαλλοντικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
αειφορία, βιώσιμη ανάπτυξη, σπατάλη τροφίμων,Διαχείριση απορριμμάτων,εξοικονόμηση πόρων
Περιγραφή:
110 σ.,εικ.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

MARGARITADAGDILELLI.pdf

1 MB