Αλλαγές στο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) παιδιών σχολικής ηλικίας σε διάστημα δύο ετών: Ποια παιδιά ευνοήθηκαν περισσότερο από τη μελέτη Feel4Diabetes;

Μεταπτυχιακή Εργασία 28600 41 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αλλαγές στο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) παιδιών σχολικής ηλικίας σε διάστημα δύο ετών: Ποια παιδιά ευνοήθηκαν περισσότερο από τη μελέτη Feel4Diabetes;
Συγγραφέας:
Αργυροπούλου, Ματζουράνα, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Μανιός, Ιωάννης
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το υπέρβαρο και η παιδική παχυσαρκία αποτελούν μείζον ζήτημα στην ατζέντα της δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ανάλυση των πιο πρόσφατων δεδομένων από την ευρωπαϊκή ήπειρο, υποδεικνύει ότι 1 στα 3 παιδιά έχουν υπερβάλλον σωματικό βάρος, ενώ τα ποσοστά αυτά βαίνουν διαρκώς αυξανόμενα. Η πολυπαραγοντική αιτιολογία της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς και η πληθώρα τόσο των άμεσων όσο και των μακροπρόθεσμων δυσμενών επιπτώσεων στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών, υπογραμμίζουν την ανάγκη εύρεσης αποτελεσματικών παρεμβάσεων για την πρόληψη της.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητας της μελέτης Feel4Diabetes στην μεταβολή του του z-score του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) παιδιών ηλικίας 8 – 10 ετών, τα οποία συμμετείχαν σε ένα διετές πρόγραμμα παρέμβασης, που υλοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου και την κοινότητα, με σκοπό την αλλαγή συμπεριφορών που σχετίζονται με την διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα. Επιπλέον στόχο της παρούσας διατριβής αποτέλεσε η εις βάθος διερεύνηση και αξιολόγηση των κοινωνικών και δημογραφικών παραγόντων, οι οποίοι δύνανται να «προβλέψουν» την μείωση ή την μη περαιτέρω αύξηση του ΔΜΣ στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία παιδιών.
Μεθοδολογία: Όσον αφορά στο μεθοδολογικό σχεδιασμό της, η παρούσα διατριβή αποτελεί δευτερογενή ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά την έναρξη και την επαναξιολόγηση κατά τον δεύτερο χρόνο της μελέτης Feel4Diabetes, η οποία είναι μια πολυκεντρική μελέτη παρέμβασης, χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διεξήχθη σε έξι κράτη της Ευρώπης (Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Ουγγαρία και Φινλανδία) κατά την χρονική περίοδο 2015 – 2019.
Αποτελέσματα: Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική μείωση στο z-score του ΔΜΣ από την έναρξη έως την δεύτερη επαναξιολόγηση, για τα παιδιά που ανήκαν στην ομάδα παρέμβασης. Αντίθετα, τα παιδιά τα οποία ανήκαν στην ομάδα ελέγχου δεν φάνηκε να πετυχαίνουν το ίδιο αποτέλεσμα. Επιπλέον, η παρέμβαση φάνηκε να είναι σημαντική, εξετάζοντας επιμέρους τόσο τα παιδιά φυσιολογικού βάρους όσο και τα παιδιά με υπέρβαρο και παχυσαρκία. Όσον αφορά στους κοινωνικο-δημογραφικούς παράγοντες των παιδιών και των οικογενειών τους, φάνηκε ότι το σωματικό βάρος των παιδιών κατά την έναρξη της παρέμβασης, η χώρα κατοικίας, η κατάσταση βάρους και τα έτη εκπαίδευσης των γονέων σχετίστηκαν με την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης.
Συζήτηση: Τα αποτελέσματα της παρούσας διατριβής υποδεικνύουν ότι η παρέμβασης της μελέτης Feel4Diabetes ήταν αποτελεσματική στη βελτίωση του z-score του ΔΜΣ των παιδιών. Επίσης, αναδεικνύει τους κοινωνικο-δημογραφικούς παράγοντες των παιδιών και των οικογενειών τους που σχετίζονται με την εν λόγω θετική έκβαση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ρυθμιστικού και επιχειρησιακού πλαισίου σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο, για τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος για την πρόληψη της παχυσαρκίας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-03-12
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Δείκτης Μάζας Σώματος
Παχυσαρκία στα παιδιά
Λέξεις-κλειδιά:
αποτελεσματικότητα, παρέμβαση, παιδική παχυσαρκία
Περιγραφή:
54 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

MATZOURANAARGYROPOULOU.pdf

731 KB