Περίληψη:
ΣΚΟΠΌΣ: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί η επίδραση της οξείας κατανάλωσης ενός φυτικού εκχυλίσματος συμπληρώματος από ρόκα και παντζάρι υψηλού σε νιτρικά στην αθλητική απόδοση, στην παραγωγή γαλακτικού και σε παράγοντες που σχετίζονται με την μυϊκή βλάβη κατά την άσκηση υπομέγιστης έντασης.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΊΑ: 12 άνδρες, υγιείς, μη καπνιστές, φυσικά δραστήριοι, (ηλικία: 25±4 έτη, %λίπους: 15,5±5,7, άλιπη μάζα σώματος: 65,8±5,6 kg, VO2max: 45,4±6,1 ml/kg*min) συμμετείχαν σε μια διπλά τυφλή, διασταυρούμενη και ελεγχόμενη με εικονικό συμπλήρωμα μελέτη. Όλοι οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν δύο φορές, με τυχαία σειρά, μια δοκιμασία άσκησης μέχρι
εξάντλησης σε κυκλοεργόμετρο, στο 75% της μέγιστης ισχύος τους. Το πρωί, ύστερα από ολονύκτια νηστεία, τους δόθηκε να καταναλώσουν είτε 6 κάψουλες που περιείχαν συνολικά ~ 360 mg νιτρικών, είτε 6 κάψουλες placebo. Μετά από 3 ώρες ανάπαυσης, ακολούθησε η δοκιμασία απόδοσης. Δείγματα αίματος συλλέχθηκαν κατά την άφιξη, 3 ώρες μετά την λήψη των συμπληρωμάτων και 24 ώρες μετά την άσκηση. Μετρήθηκαν ο χρόνος μέχρι την εξάντληση, οι
συγκεντρώσεις γαλακτικού οξέος πριν και μετά τη δοκιμασία, η καρδιακή συχνότητα, το αναπνευστικό πηλίκο, δείκτες οξειδωτικού στρες, φλεγμονής και μυϊκής βλάβης.
ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ: Παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική αύξηση στα επίπεδα των νιτρικών
στην ομάδα που πήρε τις 6 κάψουλες με το φυτικό εκχύλισμα έναντι του εικονικού συμπληρώματος
(PLA: 21,98 μM Vs BR: 36,53 μM, p=0.027). Ωστόσο δεν φάνηκε κάποια στατιστικά σημαντική βελτίωση στην αθλητική απόδοση (χρόνο μέχρι εξάντλησης, γαλακτικό οξύ, καρδιακή συχνότητα και αναπνευστικό πηλίκο, all p>0.05), σε δείκτες οξειδωτικού στρες (TBARS, SOD, CAT, GPx, TAC, all p>0.05), στην φλεγμονή (IL-6, p>0.05) καθώς και σε δείκτες εκτίμησης μυϊκής βλάβης (LDH, CK, all p>0.05). ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Με βάση τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, φαίνεται ότι ένα διατροφικό συμπλήρωμα που προέρχεται από φυτικό εκχύλισμα πλούσιο σε Νιτρικά δεν βελτιώνει το χρόνο μέχρι την εξάντληση ούτε επηρεάζει τη χρήση των ενεργειακών υποστρωμάτων. Επιπλέον, δεν φάνηκε να μετριάζει την αύξηση των επιπέδων γαλακτικού οξέος, φλεγμονής, οξειδωτικού στρες και των δεικτών μυϊκής βλάβης μετά από άσκηση μέχρι εξάντλησης σε ποδήλατο-εργόμετρο.