Ανάπτυξη βάσης δεδομένων με διατροφική ανάλυση και στάθμιση συνταγών

Μεταπτυχιακή Εργασία 28468 41 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάπτυξη βάσης δεδομένων με διατροφική ανάλυση και στάθμιση συνταγών
Συγγραφέας:
Χρυσανθακοπούλου, Βασιλική, Παύλος
Επιβλέπων καθηγητής:
Μπόσκου, Γεώργιος
Περίληψη:
Σκοπό της εργασίας αυτής αποτέλεσε η συγκέντρωση ενός μεγάλου αριθμού μαγειρικών συνταγών και η οργάνωσή τους σε βάσεις δεδομένων, η πρώτη εκ των οποίων περικλείει σημαντικά διατροφικά στοιχεία για αυτές, ενώ η δεύτερη εστιάζει κυρίως στη διατροφική τους ανάλυση. Οι πηγές άντλησης των μαγειρικών συνταγών ήταν μερικές από τις πιο δημοφιλείς ελληνικές ιστοσελίδες οι οποίες έχουν ως κεντρική θεματολογία τη μαγειρική και τη γαστρονομία. Αρχικά, στο πρώτο υπολογιστικό φύλλο ενσωματώθηκαν 294 γραμμές, όσο και
το δείγμα των συνταγών που συμπεριλήφθηκαν (πλην της πρώτης που αναγράφονται οι τίτλοι κάθε στήλης) και 25 στήλες, όπου κάθε μία δίνει την πληροφορία για ένα διαφορετικό χαρακτηριστικό της συνταγής. Όμοια, στο δεύτερο φύλλο εργασίας επισημαίνονται τα πιθανά αλλεργιογόνα συστατικά για όλες τις συνταγές, η διατροφική τους ανάλυση, η διατροφική στάθμιση των συνταγών βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας και τα QR code που
δημιουργήθηκαν. Ακολούθως, έγινε εισαγωγή των φύλλων εργασίας ως πίνακες σε ηλεκτρονικό εργαλείο σύνθεσης βάσεων δεδομένων και ο σχεδιασμός δύο φορμών που αποτέλεσαν την τελική μορφή των βάσεων. Στη συνέχεια, βάσει των στατιστικών αναλύσεων που διενεργήθηκαν, προέκυψαν κάποια σημαντικά ευρήματα. Η πλειοψηφία των συνταγών (55%) εκ του δείγματος δεν αποτελούν διατροφικά ισορροπημένες επιλογές σύμφωνα με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε και οι δύο πιο συχνές κατηγορίες αλλεργιογόνων είναι η
κατηγορία ‘’Γάλα και προϊόντα με βάση το γάλα’’ και ‘’Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη’’. Ακόμη, διερευνήθηκε ο τρόπος κατανομής των περιεχόμενων θερμίδων από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά για κάθε κατηγορία και για το σύνολο των συνταγών και βρέθηκε ότι τα κυρίως πιάτα είχαν την πιο ομοιόμορφη κατανομή θερμίδων καθώς και τις περισσότερες μαγειρικές συνταγές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις για τη δημιουργία συσχετισμών όσον αφορά τη διατροφική αξία των γευμάτων και καταγράφηκαν οι 19 συνδυασμοί συνταγών με ποσοστό ομολογίας μεγαλύτερο του 96,9%. Επί προσθέτως, φάνηκε πως το θερμιδικό περιεχόμενο των συνταγών εξαρτάται περισσότερο από την περιεκτικότητα σε λιπαρά και ότι υπάρχει ισχυρή αναλογία μεταξύ υδατανθράκων - σακχάρων και πρωτεΐνη - λιπαρών ενώ αντίθετα, η περιεκτικότητα των υδατανθράκων και του άλατος είναι αρκετά ανεξάρτητη.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-03-05
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Συνταγές - Ελλάδα
Διατροφικές έρευνες
Λέξεις-κλειδιά:
συνταγές, διατροφική στάθμιση, Ηλεκτρονική βάση δεδομένων, διαδίκτυο, διατροφική ανάλυση
Περιγραφή:
62 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

VASILIKICHRYSANTHAKOPOULOU.pdf

3 MB