Οι παράγοντες προσδιορισμού της ανακύκλωσης αποβλήτων. Εμπειρική διερεύνηση στις χώρες του OECD

Πτυχιακή Εργασία 28432 68 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι παράγοντες προσδιορισμού της ανακύκλωσης αποβλήτων. Εμπειρική διερεύνηση στις χώρες του OECD
Συγγραφέας:
Αθανασόπουλος, Λεωνίδας, Παναγιώτης
Επιβλέπων καθηγητής:
Κωστάκης, Ιωάννης
Περίληψη:
Kαθώς ο κόσμος γίνεται περισσότερο αστικοποιημένος, αυξάνονται και τα ποσοστά της κατανάλωσης. Μία αναπόφευκτη συνέπεια της μεγαλύτερης κατανάλωσης είναι η ταχεία αύξηση της ποσότητας των απορριμμάτων που παράγεται. Ως εκ τούτου, το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων έρχεται στο επίκεντρο της προσοχής.

Ο αντίκτυπος των ανεπαρκών πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων για το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον έχει λάβει πλέον καθολική αναγνώριση.
Η παρούσα εργασία βασίζεται σε μία εκτενή βιβλιογραφική ανασκόπηση σχετικά με τα συστήματα διαχείρισης των απορριμμάτων σε μία σειρά χωρών. Εισάγει επίσης έναν προκαταρκτικό ερευνητικό σχεδιασμό σχετικό με την εκτίμηση παραγόντων οι οποίοι ενδεχομένως θα λειτουργούσαν ενισχυτικά ή αποτρεπτικά προς την κατεύθυνση της ανακύκλωσης των απορριμμάτων σε ένα δείγμα αποτελούμενο από χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ. Η βιβλιογραφική ανασκόπηση οργανώνεται σύμφωνα με τρεις κατηγορίες
περιορισμών — ο καθένας συνδυάζεται με έννοιες παρέμβασης — που συμβάλλουν στην κακή διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Αυτές είναι: 1) πολιτισμός, γνώση και μικροοικονομία, 2) υποδομές, κοινωνικές παροχές και τεχνολογία και 3) πολιτική,θεσμοί και μακροοικονομία. Στη συνέχεια λαμβάνει χώρα η εμπειρική έρευνα, εξετάζοντας παράγοντες οι οποίοι δρουν αποτρεπτικά ή ενισχυτικά προς την κατεύθυνση της αύξησης του όγκου των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται.Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα που ενσωματώνει πολιτικές, θεσμικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές πτυχές. Η βελτίωση των σχετικών διαδικασιών απαιτεί προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση του κοινού, την αύξηση της χρηματοδότησης, την οικοδόμηση της αναγκαίας τεχνογνωσίας και επενδύσεις σε υποδομές. Για να σημειωθεί πρόοδος, οι κοινότητες θα πρέπει να υιοθετούν νέα σχετικά συστήματα τα οποία είναι συμμετοχικά, ενσωματωμένα στο κατάλληλο πλαίσιο, πολύπλοκα και προσαρμοστικά.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-02-27
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Οικονομία
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Λοιπά Θέματα:
Απορρίμματα και διάθεση απορριμμάτων - Διαχείριση
Ανακύκλωση (Απόβλητα κλπ.)
Λέξεις-κλειδιά:
ανακυκλωση, απορριμμάτων
Περιγραφή:
59 σ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19427 Αναφορά Δημιουργού – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

LeonidasAthanasopoulos.pdf

2 MB