Συσχέτιση των βιοσυνθετικών ενζύμων του Παράγοντα Ενεργοποίησης Αιμοπεταλίων (PAF) με την γνωσιακή λειτουργία

Μεταπτυχιακή Εργασία 28228 138 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχέτιση των βιοσυνθετικών ενζύμων του Παράγοντα Ενεργοποίησης Αιμοπεταλίων (PAF) με την γνωσιακή λειτουργία
Συγγραφέας:
Αγγελάκου, Φιλίππα, Κωνσταντίνος
Επιβλέπων καθηγητής:
Φραγκοπούλου, Ελισάβετ
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η νόσος του Αλτσχάιμερ αποτελεί μία νευροεκφυλιστική ασθένεια με ολοένα αυξανόμενο επιπολασμό παγκοσμίως. Η διάγνωση της νόσου χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα κλινικά χαρακτηριστικά, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες το παθοφυσιολογικό προφίλ της νόσου έχει συσχετιστεί και με την μέτρηση διάφορων βιοδεικτών. Τα αίτια της νόσου δεν έχουν προσδιοριστεί εξ ολοκλήρου ακόμα και σήμερα. Η απόπειρα χορήγησης φαρμάκων κατά της αμυλοειδούς πλάκας δεν είχαν αναμενόμενα αποτελέσματα για αυτό έγινε η στροφή στους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς της φλεγμονής για την ερμηνεία της νόσου. O PAF (Platelet Activating Factor) είναι ένας ισχυρός λιποειδικός μεσολαβητής της φλεγμονής. Αρκετές in vitro μελέτες δείχνουν την εμπλοκή του PAF στη λειτουργία των νευρικών κυττάρων. Δεν υπάρχουν δεδομένα στη βιβλιογραφία για την εμπλοκή των βιοσυνθετικών ενζύμων του PAF στην νόσο.
Σκοπός: Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι η διερεύνηση της συσχέτισης του μεταβολισμου του PAF, και συγκεκριμένα των βιοσυνθετικών ενζύμων του, Lyso-PAF:ακετυλο-CoA ακετυλοτρανσφεράσης (λυσο-PAF AT) και DTT- ανεξάρτητης αλκυλοακετυλογλυκερολη: CDP - χολινη φωσφοχολινοτρανσφεράσης (PAF -CPT) με την γνωσιακή λειτουργία σε ενήλικα άτομα.
Μεθοδολογία: Η παρούσα μελέτη αποτελεί μία αναλυτική συγχρονική μελέτη βιοδεικτών νευροεκφύλισης και τα δείγματα της προέρχονται από την τρέχουσα μελέτη με ονομασία ALBION (Aiginition Longitudinal Biomarker Investigation Of Neurodegeneration), μία κοορτή μελέτη που ξεκίνησε το 2018. Στην συγκεκριμένη μελέτη μελετήθηκαν 56 εθελοντές οι οποίοι δεν έπασχαν από Αλτσχάιμερ , με μέσο όρο ηλικίας τα 63 έτη. Μετρήθηκε η δραστικότητα της PAF-CPT και της Lyso-PAF AT σε ομογενοποίημα λευκοκυττάρων. Με κατάλληλη στατιστικής στατιστική επεξεργασία εξετάσθηκε η συσχέτιση των βιοσυνθετικών ενζύμων του PAF με τη γνωσιακή κατάσταση των εθελοντών και βιοδείκτες της νόσου στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.
Αποτελέσματα: Παρατηρήθηκε θετική συσχέτιση μεταξύ της ολικής Tau, με την ηλικία (p=0,026) και αρνητική συσχέτιση (P=0,012) με το Z-score μνήμης και το Z-score λόγου (P=0,044). Η φωσφορυλιωμένη Tau είχε θετική συσχέτιση με την ηλικία (P=0,005) και αρνητική συσχέτιση (P=0,020) με το Z-score μνήμης. Παρατηρήθηκε θετική συσχέτιση της δραστικότητας της PAF-CPT με την φωσφορυλιωμένη Tau πρωτεΐνη (p=0,031) και μία τάση θετικής συσχέτισης της PAF-CPT με την ολική Tau (p=0.055). Η δραστικότητα της PAF-CPT είχε μία τάση θετικής συσχέτισης με την ηλικία (p=0,072) και η δραστικότητα της λυσο-PAF-AT είχε μία τάση θετικής συσχέτισης (p=0,084) με το Z-score λόγου. Όταν
10
ο πληθυσμός χωρίστηκε σε δυο υποπληθυσμούς είτε υγιής είτε ΗΓΔ φάνηκε σημαντική διαφορά (p<0,05) μεταξύ των Z-score νοητικής κατάστασης των εθελοντών (μνήμη, λόγου, συνολικών νοητικών λειτουργιών, οπτικοχωρικών ικανοτήτων, προσοχής και ταχύτητας επεξεργασίας επιτελικών λειτουργιών) και της ολικής και φωσφορυλιωμένης Tau πρωτεΐνης στις δύο ομάδες των εθελοντών.
Συμπεράσματα: Συμπερασματικά, στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή βρέθηκε σημαντική θετική συσχέτιση με την δραστικότητα του ενζύμου PAF-CPT και την ολική πρωτεΐνη Tau. Επιπλέον, βρέθηκε τάση θετικής συσχέτισης της δραστικότητας του λυσο-PAF-AT με τον Ζ-score λόγου. Πιθανώς η ολοκλήρωση της μελέτης να εμφανίσει περισσότερες σημαντικές συσχετίσεις με τους δείκτες του μεταβολισμού του PAF και να συμβάλει στη διαλεύκανση της εμπλοκής του στη νόσο Alzheimer.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-10-18
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Νόσος Αλτσχάιμερ
Λέξεις-κλειδιά:
Παράγοντας ενεργοποίησης αιμοπεταλίων, άνοια, Αλτσχάιμερ, βιοσυνθετικά ένζυμα, Γνωσιακή Λειτουργία
Περιγραφή:
152 σ.,εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

FILIPPAANGELAKOU.pdf

3 MB